Лимонено реване
Необходими продукти:
3 яйца
1/2 чаша захар
1 чаша (240 мл) кисело мляко
1 чаена чаша олио
1 чаша грис
3 супени лъжици брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
лимонена кора
За сиропа:
1,5 чаша захар
1,5 чаша вода
1 ванилия
сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Най-напред се сварява сиропът, понеже трябва да бъде студен при заливането. Разбиват се добре яйцата със захарта. След като станат на пухкава маса, се добавят киселото мляко, олиото, а накрая и сухите съставки. Сместа се прехвърля в тава с размери 32х28 см или кръгла - с диаметър 26-28 см. Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса около 25 минути. Изпеченото реване се нарязва на кубчета и веднага се залива със студения сироп. Оставя се 1-2 часа хубаво да изстине и да поеме течността, преди да се поднесе.