Тиквен десерт с шоколад
Необходими продукти:
1 яйце
200 г краве масло
220 г пюре от сварена неподсладена тиква
200 г кафява захар (може и бяла )
300 г брашно
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1 пак. бурбонска ванилова захар
100 г шоколадови капки
по желание за поръсване: пудра захар
по желание за гарниране:
200 г заквасена сметана
пудра захар на вкус или мед
разтопен шоколад
Оставете маслото на стайна температура да омекне, след което го разбийте със захарта. Прибавете яйцето и тиквеното пюре и отново разбийте сместа. В купа размесете брашното, бакпулвера, ваниловата захар, канелата и джинджифила. Прибавете сухите към мокрите съставки, следва финално разбиване с миксера. Накрая се добавят шоколадовите капки и сместа леко се разбърква с шпатула. Квадратна форма за печене с размер 23 /23 см намажете с масло и покрийте с пекарска хартия или набрашнете. Разпределете кексовата смес, която е доста лепкава и трудно се разнася, но не е наложително да я изравнявате прецизно. Когато започне печенето, тестото ще се изравни само. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор. Проверявайте готовността му с клечица, трябва да излиза суха.