Киш с бекон и праз
Необходими продукти:
300 г праз
чери доматчета
кълнове по желание
сол и бял пипер на вкус
зехтин на вкус
200 г краве масло
150 г кашкавал
50 мл течна сметана
250 г бекон
300 г сирене (извара)
350 г брашно
чипс от листа босилек
Начин на приготвяне:
От маслото и брашното се прави меко тесто, което се оставя в хладилник за 20 минути. Изважда се и се разстила в подходяща форма за печене. Празът и беконът се режат на кубчета и се задушават с 25 мл вода. По желание може да се добавят 1-2 с.л. зехтин. След като се задушат, се добавят натрошеното сирене, сметаната, овкусява се със сол и пипер и тиганът се дръпва от огъня. Сместа се сипва върху тестото, като отстрани трябва да остане сух бордюр от тестото, широк не повече от 1,5 см. Пече се около 7-8 минути на 190 градуса. Поръсва се с настъргания кашкавал и се пече отново около 5-6 минути до златиста коричка.