Пудинг с горски плодове
Продукти:
350 г микс от горски плодове, замразени или пресни (малини, къпини, червен касис, боровинки и ягоди ),
2 супени лъжици кристална захар,
настърганата кора от 1 лимон,
слънчогледово олио за намазняване,
3-4 филии позасъхнал бял хляб, без корите,
ЗА СЕРВИРАНЕ
2 супени лъжици пълномаслена сметана,
1 чаена лъжица пресята пудра захар
Приготвяне
Сложете всички плодове без ягодите в тиган. Поръсете ги със захарта и ги разбъркайте. Оставете ги на слаб огън, докато захарта се разтвори, а плодовете започнат да пускат сок. Увеличете огъня и щом сместа заври, я оставете да къкри 2 мин, докато плодовете омекнат и се събере голямо количество тъмночервен сок. Срежете ягодите на четвъртинки и ги объркайте в плодовете заедно с настърганата лимонова кора. Дръпнете съда от огъня и прецедете плодовете през цедка, като запазите сока.
Намазнете 2 купички за крем карамел (или 2 големи чаени чаши) и ги застелете с домакинско фолио. Изрежете две кръгчета хляб, колкото да покрият дъното на формите. Топнете ги от едната страна в плодовия сок и ги сложете със същата страна надолу във формите. Изрежете две по-големи кръгчета хляб, а останалия го нарежете на пръчици колкото височината на формите. Потопете ги в сока и покрийте стените с тях, като ги нареждате плътно една до друга и дори леко ги застъпвате.
Сложете отцедените плодове в калъпчетата от хляб, но запазете малко от тях и малко сок за сервиране. Ако някое резенче хляб се подава над ръба, го прегънете, а накрая потопете двете по-големи кръгчета в сока и похлупете пудингите с тях. Покрийте с фолио и ги притиснете плътно с длан. Оставете ги в хладилника за поне 4 часа.
Когато сте готови да сервирате, разбийте сметаната с пудрата захар. Обърнете пудингите в чинии, покрийте ги с отделените плодове и полейте с останалия сок. Поднесете с битата подсладена сметана.