Рецепти за компоти
Компот от грозде
Необходими продукти:
зърна грозде
4-5 с.л. захар
вода
Начин на приготвяне:
Пълним буркана до половината със зърна грозде. Сипваме захарта и наливаме вода. Затваряме с капачки и варим компотите 20 минути след завиране на водата за стерилизиране.
Компот от праскови
Необходими продукти:
4,5 кг. праскови, средни по размер
4 кг захар
вода
Начин на приготвяне:
Прасковите се измиват и се нарязват на резенчета. На всеки буркан се падат по 2 прасковки. След като се напълнят отгоре, се заливат с по 6 супени лъжици захар. И след това се заливат догоре с вода. Бурканите се нареждат в тенджера и се слагат на огъня. Бурканите се варят 20 минути, след като водата в тенджерата заври.
Компот от вишни
Необходими продукти:
за един буркан
250-300 г плодове от вишни, почистени от дръжките
5 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Слагаме плодовете в бурканите, насипваме захарта, наливаме вода и затваряме с капачки. Стерилизираме около 30-40 минути, засечени след завиране на водата, в съда, в който варим бурканите.
Компот от ябълки
Необходими продукти:
500 г ябълки на 1 буркан от 800 мл
100 г захар на буркан
Начин на приготвяне:
Избират се добре узрели и здрави ябълки. Измиват се, обелват се и се разрязват на четвъртинки или на резени. Изчистват се от семенната част. Бурканът се пълни с желаното количество плодове, като се има предвид, че при стерилизирането плодовете губят част от обема си. За аромат може да се добави парченце от кора канела или листо индрише. В зависимост от зрелостта и сладостта на плодовете и предпочитанията на домакинството се насипва захар. Допълва се с гореща вода до 1 см под ръба на буркана. Бурканите се затварят херметически с капачки. Обръщат се няколко пъти, докато захарта напълно се разтопи.
Слагат се да се варят, като водата трябва да покрива 1 пръст над капачките. Бурканите се стерилизират в продължение на 15-20 минути, след като водата заври.
Изваждат се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат, се прибират за съхранение на тъмно и хладно място.
Компот от малини
Необходими продукти:
1 кг малини
1,5 кг захар
1 л вода
Начин на приготвяне:
Малините внимателно се измиват и се поставят в буркани. Във всеки буркан се добавят по 6-7 с.л. захар и се заливат с вода, като нивото й е 2 см по-ниско от горния ръб на буркана. Малините може и да се залеят с горещ захарен сироп с концентрация 60% (на 1 литър вода се слага 1,5 кг захар). С това количество се заливат 7-8 буркана.
Стерилизират се 15 минути от завирането на водата. После се изваждат, обръщат се с капачките надолу и се оставят така, докато изстинат.