Ризото ала миланезе
Необходими продукти:
бульон - 1 л телешки,
лук - 1/2 глава,
мозък - 30 г телешки,
масло - 50 г,
ориз арборио- 350 г,
червено вино - 75 мл ,
шафран на прах - 1/3 ч.л.,
черен пипер,
сол,
пармезан - за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте бульона. Междувременно загрейте половината масло и добавете към него ситно нарязания лук и телешкия мозък.
Запържете до омекването на лука и добавете ориза. Запържете продуктите за няколко минути, след това залейте с виното, кипнете и варете 2 минути. Добавете около 200 мл бульон и варете до абсорбирането му. След това добавете постепенно и останалата част от бульона, като в една от порциите разтворете шафрана. Овкусете със сол и черен пипер и когато оризът е готов, го свалете от огъня, добавете останалото масло и поръсете с пармезан.