Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/novini/article/18625424 www.bgdnes.bg

Олимпийската шампионка Лаура Траатс: Напрежението е огромно!

Било е писано Стили да мине през трудностите, смята бившата гимнастичка

                                                 

Българският ансамбъл по художествена гимнастика се класира на финала на олимпийския турнир в Париж с първи по сила резултат. Маргарита Василева, Камелия Петрова, София Иванова, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов попаднаха сред най-добрите осем отбора, които влизат във финала. Той е днес от 15,00 ч.

"Забелязах, че бяха спокойни, което е най-важното - сподели пред "България Днес" олимпийската шампионка от Токио Лаура Траатс. - Успяха да покажат съчетанията си. Имаше малки грешки и неточности, но те не се отразяват. В квалификацията е важно да усетят състезанието, терена на олимпийските игри. На финала вече да могат да се покажат в пълния си блясък и потенциал. Най-важното е запазването на спокойствие. Да не мислиш за това, че си на олимпиада. Да излезеш и да покажеш всеки един елемент точно както си го правил на тренировка. Смятам, че опитът на треньорката им от олимпийските игри в Токио също се е отразил. Вярвам, че тя също е спокойна. Надявам се и на финала да остане така и да видим още по-добри изигравания."

Реклама

Траатс сподели и впечатленията си от конкурентките на златните ни момичета.

"Личи си, че олимпийските игри са по-различен форум. Вълнението при всички е голямо. Забелязахме много грешки от отбора на Испания. Нетрадиционно отборът на Израел сгреши в съчетанието с пет обръча, което обикновено им е по-стабилното. Психическото напрежение се отразява. Успееш ли да го овладееш, наполовина си спечелил битката. В нашия спорт всеки състезател трябва да се пребори единствено и само със себе си", смята бившата грация.

Тя и съотборничките й от шампионския състав са дали ценен съвет на наследничките си.

"Това, което им казахме, е, че най-важното е да са спокойни. Да не мислят по време на съчетанието, че са на олимпиада. Да играят точно както по време на тренировка. Ето, че те го правят. Стискам им палци и във финала да успеят. Също така да се насладят на състезанието и на емоциите. Да се държат заедно и да си помагат една на друга. Отговорността в българския национален отбор винаги е голяма, но те се справят много добре. Екипът, който стои зад тях, е изключително силен. Неслучайно са световни и европейски шампионки. Пожелавам им да станат и олимпийски", пожела им Лаура.

Траатс тъгува за случилото се със Стилияна Николова. Фаворитката за титлата допусна грешки и не успя да се класира за финала.

"Първо много се радвам за Бубето, тъй като успя да е спокойна - каза шампионката. - Знам какво преживя тя в Токио. Опитът й изигра важна роля тук. Много ми е мъчно за Стили. Никой не го очакваше това, но не можем да виним когото и да било. Няма смисъл да търсим причини. Понякога нещата се случват, защото така е писано и така трябва. Щом трябва да мине през нещо толкова тежко, значи я чака нещо много-много голямо. Провалите, ако можем да ги наречем така, не са обратното на успеха. Част от него са. Човек трябва да премине и да извърви пътя си до момента, в който ще усети пълното щастие."

По време на олимпиадата Трааст влезе в ново амплоа. Тя се изявява като водеща на "Днес на Игрите" по БНТ. Лаура се представя страхотно, а предаването има изключително висок рейтинг.

Четете още

Блестящите ни грации ИЗУМИХА Париж

Блестящите ни грации ИЗУМИХА Париж

Ванга дава сили на Златните момичета в Париж

Ванга дава сили на Златните момичета в Париж

Реклама
Реклама
Реклама