Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/novini/article/18662758 www.bgdnes.bg

ЗАСЛУЖЕНО! 1,5 млн. лева раздава държавата на олимпийците

*Сингапур и Хонконг са най-щедри

*Южна Корея освобождава от казарма, в Малайзия получават безплатна храна

Общо 1,51 млн. лева ще раздаде държавата на най-добрите ни олимпийци от игрите в Париж. Премии ще получат всички български олимпийци, които завършиха от първо до осмо място в състезанията в парижката столица. Това бе потвърдено официално и от служебния премиер Димитър Главчев на вчерашното правителствено заседание.

"Не си приписваме никакви успехи и няма как, държавата като цяло е длъжник", призна той. Златните ни медалисти Семен Новиков и Магомед Рамазанов ще получат 250 000 лева, докато сребърната Боряна Калейн прибира 200 бона еднократна премия. За бронзовите Божидар Андреев, Кимия Ализаде и Хавиер Ибанес се полагат по 100 000 лева. Ансамбълът по художествена гимнастика взима 40 000 лв., а класиралата се на пето място в спортната гимнастика Валентина Георгиева си заслужи 30 бона. Десислава Ангелова получава 20 000 лв., докато най-малки са премиите на завършилите на осма позиция Тихомир Иванов и Биляна Дудова - 10 000 лв. Медалистите ни олимпийските игри получават и пожизнени пенсии, които могат да им осигурят сравнително спокоен живот оттук нататък. Тази на шампионите е в размер на три минимални заплати, или около 2700 лева на месец. Сребърните медалисти взимат 90% от три минимални заплати, докато бронзовите - 80.

Реклама

Колко големи са българските премии в сравнение с останалите участници на олимпийските игри?

Родните спортисти са доста високо оценени и получават по-голяма парична награда от американците, които завършиха на първо място по медали в Париж. Те получават едва 37 500 долара за злато, а далеч след нас са още Испания (50 000 евро за злато) и домакините от Франция (80 000 евро). По-щедра е Италия, която дава на своите шампиони бонус от 196 000 долара.

Най-големите стимули за спортистите идват от Хонконг и Сингапур. Първите получат 6 млн. хонконгски долара (768 хил. щатски долара), сребърните и бронзовите медалисти ще бъдат възнаградени със съответно 394 хил. щатски долара и 192 хил. щатски долара. От своя страна Сингапур дава на олимпийските си медалисти 1 млн. сингапурски долара (745 300 щатски долара) за златен медал, 373 хил. щатски долара за сребро и 186 хил. щатски долара за бронз. Сред другите държави с шестцифрени парични награди за златните си медалисти са Израел, Малайзия, Казахстан и Индонезия.

В някои страни има и далеч по-любопитни награди от паричните. Медалистите на Южна Корея получават нещо, което не може да се купи - те се освобождават от задължителната 18-месечна военна служба, която важи за всички мъже в страната. Преди време през армията бе принуден да мине дори и звездата на футболния "Тотнъм" Хюн-мин Сон. На предишните игри в Токио индонезийските шампионки по бадминтон Грасия Поли и Априяни Рахаю например получиха пет крави и нов дом, но този път страната не успя да излъчи златен медалист.

В Малайзия освен най-големите премии медалистите ще получат безплатна храна и млечен чай до живот. За тях ще бъдат осигурени и нови автомобили, "произведени в чужбина". Японският състезател по тенис на маса Касуми Ишикава получи 100 пакета ориз за сребърния си медал, докато полската състезателка по кану Клаудия Зволинска се награждава с картина, ваучер за почивка, стипендия и диамант за сребърния си медал.

Най-стиснати са Великобритания, Норвегия и още няколко страни, чиито медалисти не получават директен паричен бонус или друга награда.

Ким Чен-ун глези с хладилници

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е щедър към добре представилите се олимпийци и жесток към провалилите се. На изминалите игри спортистите от комунистическата държава спечелиха общо 6 медала, от които два сребърни и четири бронзови. Те ще бъдат наградени с леки коли и хладилници, а по волята на Бащата на нацията може да получат и луксозни домове по бреговете на река Потонг в столицата Пхенян. 

С такива се уредиха златните медалисти от Лондон 2021 Ом Юн-чул, Ан Кум-ае и Ким Ун-гук. "Ние, спортистите, можем да издигнем достойнството и честта на родината със златни медали благодарение на дълбоката любяща грижа на Ким Чен-ун, който винаги ни е водил във всяка битка, вдъхвайки ни сила и кураж", казва щангистът Ом. Провалилите се спортисти обикновено се наказват с принудителен труд, а в най-лошите случаи се изпращат в лагери и затвори.

Четете още

Семен Новиков разкри какво закусва всеки ден

Семен Новиков разкри какво закусва всеки ден

Бебе връща шампиона Рамазанов в Русия

Бебе връща шампиона Рамазанов в Русия

ОФИЦИАЛНО! България на 26-о място по медали на олимпиадата в Париж

ОФИЦИАЛНО! България на 26-о място по медали на олимпиадата в Париж

По 250 бона от държавата за Карлос Насар, Семен Новиков и Магомед Рамазанов

По 250 бона от държавата за Карлос Насар, Семен Новиков и Магомед Рамазанов

Реклама
Реклама
Реклама