Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/novini/article/18677062 www.bgdnes.bg

Париж 2024: О, да - имаше и спорт… advertorial icon

Светкавични развръзки, тийнейджъри на почетната стълбичка, предложения за брак с гарантирана успеваемост… Накратко, освен чисто спортни постижения, олимпийските игри в Париж предложиха и поредица от куриози и случки, които ще бъдат запомнени далеч след края на състезанията. Като добавим към тях и драматичните политически скандали, човек може да се запита това спортно събитие ли беше.

Смущаващо, но факт…

Баскетболният отбор на Южен Судан бе единственият африкански представител при мъжете в Париж и независимо, че допреди година дори не се бяха появявали на международен форум, записаха победа с 90:79 над Пуерто Рико в дебютния си мач. Но преди него ги чакаше неприятна изненада. Немарливите домакини пуснаха химна на Судан, от който Южен Судан получи независимост през 2011 г. след няколко десетилетия гражданска война. Грешката бе поправена в движение, но обидата си остана.

Състезанията по конен спорт се наложи да бъдат прекъснати за кратко, когато заблуден в околностите на двореца Версай елен се подплаши и мина напряко през трасето за крос и скочи в изкуственото езеро. Единствено бързата намеса на служителите на Националната гвардия спаси животното от удавяне.

При всичката кулинарна слава на Франция, никой не очакваше този проблем: при изработката на медалите (по 5084 златни, сребърни и бронзови) бяха вложени по 18 грама от един от символите на Париж – Айфеловата кула.

Всичко това благодарение на фирмата, занимаваща се с поддръжката ѝ, която заделила 290 кг желязо след един от ремонтите на над 100-метровото чудо. Проблемът е, че заради желязото, вкусът на медалите не се бе получил особено и китайска гимнастичка отвратена го изплю по време на традиционната снимка на медалистките.

Една олимпиада ще ги събере…

По официални данни на МОК, седем атлети са предложили брак на своите любими по време на състезанията. Първи се престраши аржентинският хандбалист Пабло Симонет, който направи предложение на състезателката от тима по хокей на трева на страната Пилар Кампой и получи утвърдителен отговор. Всъщност, всичките седем предложения бяха приети, включително двойното към френския ветроходен екипаж Сара Стайерт/Шарлин Пикон.

Акостирайки след гонката, донесла им бронзовия медал, всяка от тях каза „Да“ на гаджето си, изпълнявайки уговорката, че при място в тройката на крайното класиране ще има годеж.

Старци-разбойници и твърде бързо пораснали деца

Говорейки за медали – почетната стълбичка в дисциплината „парк“ от скейтбординга при жените бе с обща възраст от…46 години! Шампионката Ариса Трю (Австралия) е на 14 години, с което се превърна в най-младата златна медалистка в модерната история на олимпийските игри, счупвайки рекорд с давност от 1896 г.! В същия спорт Джън Хаохао се превърна в най-младата доказана олимпийска състезателка (седмица преди да навърши 12).

На обратния полюс бяха състезателите по конен спорт Хуан Антонио Хименес (Испания, 65) и Мери Джена (Австралия, седмица преди да навърши 70), които бяха най-възрастните участници в Париж. Но тъй като Джена бе в ролята на резерва и не бе включена в отбора, Хименес заслужи първенството сред доайените. Но той не спечели медал и славата на най-възрастен медалист на игрите отиде при неговата колежка в ездата, американката Лора Краут, което е на „само“ 58 и завоюва бронз в прескачането на препятствия.

Но ако младостта не бе порок в скейтбординга, в джудото 15-годишната Нера Тиебуа нашумя с рекорда за най-кратък престой на татамито. Състезателката от Кирибати бе в турнира точно…пет секунди! Толкова отне на украинката Дария Белодед да запише ипон срещу нея и да я увековечи в аналите на олимпийската игри.

И върхът на сладоледа…

Oт дебюта на брейкденса се предполагаше, че ще се родят странни истории, но една от тях надмина всичко. В състезание, в което преобладаваха тийнейджърите, погледите събра 36-годишната професорка от Сидни Рейчъл Гън. Но по все грешните причини.

Гън бе толкова далеч от нивото на останалите, че не заработи нито един съдийски глас в нито един от мачовете си в групата. Но ако имаше медал за тролене, щеше да бъде неоспоримата №1 при негативните реакции и подигравки, събрани от нея в социалните мрежи.

Реклама
Реклама
Реклама