Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/novini/article/18625377 www.bgdnes.bg

Бронзовата ни медалистка Кимиа Ализадех започна да учи български

Родена в Иран, медалистката ни е борец за правата на жените

Кимиа Ализадех целува българския флаг на гърдите на екипа си, след като спечели бронзов медал на олимпийските игри в Париж онзи ден и радостни сълзи напираха в очите й. Казва колко е благодарна на страната ни, но още не говори езика ни и живее и тренира в Лондон при гуруто на таекуондото мастър Давуд Етминани. Все пак има няколко месеца да започне да се справя с българския, тъй като няма как да не влезе в класацията на най-добрите ни спортисти за годината.

В началото на януари 2020 г. една новина обиколи всички световни медии, а именно, че единствената медалистка на Иран от олимпиада - Кимиа Ализадех Занузи, напуска родината си. Четири години по-късно тя се състезава и печели медали за България.

Реклама

Родена през 1998 г. от баща азербайджанец и майка иранка, едва на 18 години Кимиа дебютира на летните игри в Рио де Жанейро през 2016 г. И влиза в историята с бронзовия си медал в категория до 57 кг. Първият при жените за Иран. В Техеран е посрещната като национален герой, но бързо идват проблемите. Докато режимът на аятоласите в Иран официално празнувал нейните успехи на тепиха, тайно е критикувал спорта, в който Кимиа е избрала. "Жената не трябва да си разтваря краката", казват властите за таекуондото. А Кимиа започва да се бори срещу подтисничеството над жените в родината й и през 2020 влиза в списъка на най-влиятелните жени в света.

Бягството на Кимиа идва в разгара на антиправителствените протести в Техеран, след като Иран призна, че по невнимание е свалил украински самолет и е убил всички 176 души в него.

"Аз съм една от милионите потиснати жени в Иран, с които те си играят от години. Те правеха с мен каквото си искат. Караха ме да обличам каквото те искат. Повтарях всяко изречение, което те ми заповядваха да кажа. Експлоатираха ме напълно. Аз не им бях нужна, бях просто техен инструмент - каза през 2020 г. Кимиа. - Не искам да съм на масата на лицемерието, лъжите, несправедливостта и ласкателството", отвръща Кимиа и добавя, че не иска да бъде свързвана с "корупцията и лъжите" на режима в Техеран.

След бягството става част от отбора на бежанците, който е организиран от МОК за игрите в Токио. Там показва подкрепата си за протестите заради убийството на студентката Махса Армани.

Причина Кимиа да представлява България е президентът на родната федерация по таекуондо Слави Бинев. Бизнесменът и бивш евродепутат убеди Кимиа да приеме това предизвикателство и помогна тя да получи бързо гражданство в началото на годината.

Квотата за Париж Кимиа печели в Елин Пелин на квалификацията, която бе на 9 и 10 март.

Четете още

Крум Савов с КУЛТОВО предложение: Да натурализираме Новак Джокович за следващата Олимпиада

Крум Савов с КУЛТОВО предложение: Да натурализираме Новак Джокович за следващата Олимпиада

България с най-малко спортисти от 88 години насам?

България с най-малко спортисти от 88 години насам?

Реклама
Реклама
Реклама