Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/17883931 www.bgdnes.bg

Антирекорд за олимпиадата: България с най-малко спортисти от 88 години насам

За момента изпращаме само 34 участници в Париж, от които едва 14 мъже

България регистрира неприятна тенденция да изпраща все по-малко спортисти на олимпиада. До момента за игрите в Париж това лято квоти са спечелили едва 34 участника от нашата страна. От тях 20 са жени, а 14 - мъже. До началото на летните олимпийски игри остават малко повече от два месеца. Откриването е насрочено за 26 юли. Ще се проведат 329 състезания в 32 спорта, като общо участващите на спортния форум ще са около 10 500.

За съжаление, българската делегация се очертава да бъде най-малката от точно 88 години насам. Все още има вероятност бройката да нарасне, ако някой извоюва квота в последния момент. На предишните игри в Токио, проведени през 2021 година, България беше представена от 42-ма спортисти в 12 спорта. Сега със сигурност тази цифра ще е по-малка.

Реклама

На игрите в Берлин през 1936 г. изпращаме общо 25 български участника. На първите Летни игри в Атина през 1896 г. България има само един представител, в Париж (1924) - 24, В Амстердам 1928 - 5. Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова имаше очаквания да изпратим над 40 спортиста и сега, но това няма да се случи.

До този момент пълен отбор за игрите в Париж има художествената гимнастика, която е с две квоти в индивидуалното и участие при ансамблите. Квотите не са поименни и съставът на ансамбъла ще стане ясен допълнително. По всяка вероятност в индивидуалното страната ще бъде представена от Боряна Калейн и Стиляна Николова.

Засега участие са си гарантирали трима наши плувци - Петър Мицин (400 и 800 м свободен стил), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай) и Габриела Георгиева (200 м гръб). Три квоти България има в бадминтона, където ще участват трикратните европейски шампионки Габриела и Стефани Стоеви в двойките при жените, както и Калояна Налбантова. Двама са представителите в спортната гимнастика: Валентина Георгиева и Кевин Пенев (на прескок).

До този момент четирима български боксьори са си осигурили квоти: Хавиер Ибаниес (57 кг) Рами Киуан (71 кг), Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг), като все още предстои олимпийска квалификация в Тайланд, в която ще участват шестима българи. Големи са надеждите към състезателите по вдигане на тежести. Там България за момента има трима представители: Карлос Насар (89 кг), Божидар Андреев (73 кг) и Иван Димов (61 кг). В кану-каяка България има една квота, която донесе Йоана Георгиева. Гребците са двама - Кристиян Василев и Десислава Ангелова на скиф. Две квоти България има и в спортната стрелба - Антоанета Костадинова (25 метра пистолет) и Кирил Киров (10 метра въздушен пистолет). За пръв път ще има български представител в таекуондото. Това е иранката Кимия Ализадех, която получи български паспорт. Квота за игрите в Париж спечели и най-добрата българска състезателка във фехтовката Йоана Илиева (сабя). Спорт, който има гарантирано място на игрите в Париж, е джудото, като почти сигурно представители на България ще са Ивайло Иванов (90 кг) и Марк Христов (73 кг).

Сложна е ситуацията при най-успешния спорт за България на олимпийски игри - борбата. До момента само трима български борци си осигуриха квоти за Париж - натурализираният украинец Семен Новиков (борба класически стил 87 кг), Айк Мнацаканян (77 кг), Биляна Дудова (62 кг). Още пет наши представителки в този спорт участват на олимпийската калификация в Истанбул тези дни. Не е сигурно и дали България ще има представители в лекоатлетическите състезания. Заради повишените нормативи от световната федерация, участието в Париж изглежда сигурно единствено за Мирела Демирева в скока на височина.

Четете още

Големият шампион Александър Томов пред "България Днес": Горе главата, Едмонд!

Големият шампион Александър Томов пред "България Днес": Горе главата, Едмонд!

Вижте къде Мирела Демирева държи медалите си. Ще се изненадате!

Вижте къде Мирела Демирева държи медалите си. Ще се изненадате!

Боксьорът Рами Киуан: Отивам на олимпиадата за злато

Боксьорът Рами Киуан: Отивам на олимпиадата за злато

Новата звезда Елвира Краснобаева: Мечтая за злато от олимпиада

Новата звезда Елвира Краснобаева: Мечтая за злато от олимпиада

Реклама
Реклама
Реклама