Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18314944 www.bgdnes.bg

Райфъла пуснат тайно от затвора

Излиза на свобода 1 г. и половина предсрочно

Атанас Червенков станал отговорник по реда в общежитието в "Кремиковци"

Тайно на свобода е пуснат пловдивският бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла! Той излиза от пандиза, след като Софийският градски съд го пуска предсрочно заради добро поведение, научи "България Днес".

Райфъла е осъден на 9 г. решетки за опита за убийство на конкурента му в здравния бизнес Аргир Гяуров. Освен това получава още наказания по обвинения за поръчителство на палеж на колите на бившия депутат Антоний Йорданов и на новия партньор на бившата му любовница, за потрошеното предно стъкло на друг автомобил на семейство Йорданови и за нареждането към шофьора Стефан Гичев да пренесе 575 патрона без разрешително. Първата инстанция му определя 13 г. общо наказание, втората ги сваля на 11 г., а през 2022 г. върховните магистрати се произнасят за 9 г. в килия.

Реклама

Бизнесменът изтърпява по-голямата част от присъдата си в ареста, докато трае делото. След като излежава 7 г. и 5 месеца, той пуска молба за предсрочно освобождаване. В този срок влиза и 8 месеца съкращаване на престоя чрез работа. Червенков виси за кратко в пловдивския затвор, след което е изпратен в София.

Поради добрите му характеристики затворническата администрация изменя режима му от строг на общ. Зад решетките бизнесменът работи, получава много награди, изкарва курсове за квалификация, по английски език, за мислене и т.н. Първоначално е чистач, минава през библиотеката, докато го издигат за отговорник по реда и дисциплината в панделата.

Самият каторжник отчита, че е трябвало да прекарва дните си сред рисков контингент.

"Винаги съм се пазил, защото тези хора около мен така или иначе са рисков контингент, повечето от които нямат какво да губят, ползват се забранени вещи, ползват се други вещества, които аз съм избягвал и съм се дистанцирал тотално и съм реагирал бурно, поради което явно поведението ми е забелязано от администрацията и ме бяха предложили заедно с други лишени от свобода за отговорник по реда и дисциплината на целия затвор "Кремиковци". Гордея се с тази оценка от страна на администрацията", признава Райфъла в съдебната зала. Той разказва, че е постъпвал справедливо и е разобличавал нарушителите пред администрацията.

Че Райфъла се е поправил, е категорична и прокуратурата. От държавното обвинение дори настояват пред магистратите за освобождаването на известния затворник. За него се застъпват и от панделата, откъдето отчитат трайна тенденция за доброто му поправяне.

На съдия Цветан Колев не му остава друго, освен да освободи известния обитател на затворническото общежитие. През следващата година и половина той ще бъде с пробация, докато не изтече срокът на наказанието.

"Категорично съм си признал вината и отговорността за извършеното от мен престъпление, което излежавам. Заявявам го пред вас, освен да наведа глава и освен цялата вина, която чувствам, друго няма какво да кажа. Чувствам се виновен, признавам си вината, признавам си отговорността, приемам присъдата за справедлива. Приемам необходимите ограничения върху личната ми свобода. Изгоря ми душата", успява да умилостиви Темида Червенков.

Реклама

Курсовете, изкарани зад стените на затвора, му помагат да разбира различните. Дискримационни нагласи нямам, по-скоро изпитвам емпатия към хората, по-различни от нас, и това съм го доказал, посочва Райфъла. Той овладява и емоциите си благодарение на работата със специалистите. "Първоначалната емоция е тази, която не трябва да контролира мислите и съответно не трябва да ръководи действията ни впоследствие. Когато човек се поддаде на първоначалната емоция, тогава най-често се раждат грешките. Спри, помисли, освен когато не става въпрос за автоматичен тип на мислене, когато трябва да се спаси човешки живот", отсича пловдивчанинът. Той е изключително доволен от изкараните курсове, с които уплътнява и оползотворява престоя в килията.

За да защити доброто име на Райфъла пред съда, адвокатът му представя заповеди за награждаване, сертификати, статия от вестник "Народен страж", удостоверение и диплома за образование.

Дело за данъци и страх от отвличане

Процес за укриване на близо 80 хил. лв. данъци тече срещу Атанас Червенков и съпругата му Евелина. Според прокуратурата шашмите са станали в периода между 2011 и 2018 г. Защитата отбелязва, че тези периоди са ревизирани от НАП и не са открити нарушения и иска прекратяване на производството. По време на делото Райфъла разкрива, че има закана да го отвлекат със семейството му за откуп от 1 млн. лв. "В този процес има много данни за наши пари, само ще ги улесним", изразява опасенията си подсъдимият в залата. Според съпругата му сигналът за данъчните нарушения идва от конкурент на мъжа й.

Четете още

Враг на Райфъла спипан с незаконна линейка

Враг на Райфъла спипан с незаконна линейка

13 г. затвор за бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла, поръчал да убият конкурент
13 г. затвор за бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла, поръчал да убият конкурент

13 г. затвор за бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла, поръчал да убият конкурент

Адвокатът на Райфъла глобен 3 пъти по 100 лева за 2 минути
Адвокатът на Райфъла глобен 3 пъти по 100 лева за 2 минути

Адвокатът на Райфъла глобен 3 пъти по 100 лева за 2 минути

100 бона обезщетение от Райфала поиска  намушкан с нож медицински шеф в Пловдив
100 бона обезщетение от Райфала поиска  намушкан с нож медицински шеф в Пловдив

100 бона обезщетение от Райфала поиска намушкан с нож медицински шеф в Пловдив

Реклама
Реклама
Реклама