Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/18337342 www.bgdnes.bg

Гърция ИЗБУХНА: Няма македонски език, това е български диалект

Славяноезичният народ в днешна Северна Македония говори български диалект. Македонският "език" произлиза пряко от старославянския (старобългарски), на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия.

Сърбите измислят друго име за местните българи, след като завладяват територията - "македонци". Това се казва в статия на гръцкия вестник "Прото Тема", предаде БГНЕС.

Реклама

Публикацията е озаглавена "Историята на скопския език и защо той не трябва да се нарича македонски". В подзаглавието се задава въпроса - "Как трябва да се нарича езикът на скопския народ?"

След Балканските войни (1912-1913) областта (днешна Северна Македония) попада под контрола на Сърбия, която първо я присъединява като провинция (Вардарска бановина), а по-късно (1944) като Социалистическа република Македония в състава на Федеративна република Югославия.

Какво е "македонският" език?

Езикът, който се говори от мнозинството население на Северна Македония, е просто езиков диалект, тясно свързан с българския и сръбския език. Според принципите на лингвистиката той не може да се нарече самостоятелен.

Колкото по-близо сте до границата с България, толкова повече сръбските белези намаляват, а българските се увеличават и обратното. Сръбските лингвисти придават повече тежест на общите черти на "македонския" със сръбския, а българските на общите с българския, като първите твърдят, че този диалект е продължение на сръбския, а вторите на българския.

Общите характеристики на диалекта на държавата обаче са по-близки с българския, отколкото със сръбския. Македонският език произлиза пряко от старославянския (старобългарски), говорен през 9-ти и 10-ти век в днешна Северна Македония, на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Общите думи със сръбския идват късно и навлизат особено след завоеванията на сръбския крал Стефан Душан.

Как трябва да се нарича езикът на Скопие?

Реклама

Славяните в днешна Северна Македония са се наричали българи. А. Вайлан в книгата си "Le probleme du Slave Macedonien" (Проблемът на македонските славяни - бел. ред.) (1938) пише: "Bulgare est justement le nom ethnique des Slaves macedoniens" ("Българи е точното етническо име на македонските славяни"). През 1861 г. братя Миладинови публикуват народни песни в сборник, озаглавен "Български народни песни".

Гърците също са смятали тамошното население за българско, както е видно от "Македонски речник" от XVI в., издаден през 1958 г. от Ч. Джанели и А. Ваян.

Но как сърбите са могли да държат на своя територия един народ, наречен българи? Измислят друго име - "македонци", което е използвано за първи път в началото на XX в. от руските панслависти.

Говорът на славяноезичния народ в РСМ е нищо повече от диалект на българския език (с някои гръцки думи и прилики със сръбския език).

Изглежда, че новото държавно ръководство на Скопие е решило да практикува политика на фанатизъм и нетолерантност. Сигурно е, че ако то продължи с тази обосновка, хибридната държава, която управлява, няма да има светло бъдеще.

Четете още

Йордан Йовчев стана шофьор на жената на Боби Михайлов

Йордан Йовчев стана шофьор на жената на Боби Михайлов

Снахата на Халваджиян заряза България

Снахата на Халваджиян заряза България

Сузанита мина от ножове на калашници

Сузанита мина от ножове на калашници

Ружа по-скъпа от Ел Чапо

Ружа по-скъпа от Ел Чапо

Реклама
Реклама
Реклама