Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/interesnite/article/18274604 www.bgdnes.bg

Петър Берон живял с човекоядци в Нова Гвинея

Никога не съм крал за разлика от други политици, казва знаменитият зоолог

"Живял съм сред човекоядци, макар че те се наричаха "потомци на човекоядци", но никой няма да си признае, разбира се." Това твърди зоологът, учен и политик, един от създателите на синята идея - д-р Петър Берон, в рубриката "Интересните".

Незабравима е тази негова среща с хората от Нова Гвинея. Там ученият прекарва пет месеца през 1975 г. като участник в британска експедиция. Когато ги питали, местните се смеели и никой не си признавал, че познава канибали, но всички знаели, че в миналото е имало случаи на изядени хора. През 30-те години на миналия век европейците за първи път стъпват на острова и етнографи описват жестокия обичай.

Реклама

"А 40 години не са чак толкова много време, за да се забравят навиците", смее се Берон.

С днешна дата д-р Берон продължава да пише поредната си книга и по цял ден е в любимия си Природонаучен музей към БАН.

"Много съм пътувал по света. И продължавам да мечтая за още експедиции", с усмивка споделя 84-годишният зоолог.

Странният му багаж и видът на скитник по света неведнъж му създават проблеми с местните власти. Попада няколко пъти в ареста - в Гърция, бивша Югославия, Мексико, Бразилия, Мозамбик, Хонконг, където го вземат ту за терорист, ту за военен инструктор, ту за наркотрафикант. Своите приключения Берон описва в книгите си.

"Сега продължавам да пиша заедно със съпругата ми Маруся", казва изследователят.

Повече от 90 вида насекоми носят неговото име - берони и петърберони - паяци, стоножки, бръмбари, които ученият е открил за световната наука. Има и родове - берония, берониела, берониум. Някои животинки е кръстил с имената на свои колеги. Само един по-голям скорпион - берон, който хванал по планините на Албания, се вижда с невъоръжено око, останалите са съвсем дребни буболечки.

"Не мога да кръстя малките животинки на политиците. Не искам да ги обиждам", шегува се Берон.

Това, че са малки обаче, не ги прави безопасни. В Нигерия ученият е ужилен от голям скорпион, от чиято отрова можел и да не оцелее. За три години в Африка седем пъти боледува от малария. Хапала го е и мухата цеце. Не вярва, че прилепите са виновни за епидемията от COVID, защото в Южен Китай хората ги ядат от векове и досега не са се заразявали. Всъщност прилепите са едни от любимите му същества. За тях е първата му научна публикация още през 1958 г.

Преди 10 ноември Берон е един от учредителите на "Екогласност", впоследствие секретар на СДС, а след това и председател на неговия Национален координационен съвет. През това време е участник в Националната кръгла маса и е избран за депутат от СДС в VII Велико народно събрание, което приема новата конституция.

"Всичко се промени оттогава. Формулата на СДС до голяма част се изпълни. За себе си мога да кажа, че никога не съм крал от всички високи места, на които съм бил. Но има политици, които бързо се сдобиха с по 2-3 хотела от най-различни партии и почти до един потомци на бившите комунисти", казва Берон.

Гледай цялото невероятно интервю с Петър Берон

Четете още

Естрадната легенда Панайот Панайотов:
С връзки спечелих "Златният Орфей"

Естрадната легенда Панайот Панайотов: С връзки спечелих "Златният Орфей"

Красимир Кръстев - Расим: Рисувам с урина, морска вода и моторно масло като старите майстори

Красимир Кръстев - Расим: Рисувам с урина, морска вода и моторно масло като старите майстори

Световно зайче на "Плейбой" във филма за Гунди

Световно зайче на "Плейбой" във филма за Гунди

Реклама
Реклама
Реклама