Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/interesnite/article/18096724 www.bgdnes.bg

Красимир Кръстев - Расим: Рисувам с урина, морска вода и моторно масло като старите майстори

"Рисувам с урина, морска вода и моторно масло като по този начин изразявам идеите и концепциите на холографския код на тялото (урината) и холографския код на земята (петрол и отработено моторно масло). Правя боите си сам, също като старите майстори. Това е опит "да върна живописта към това да описва живота с тоновете на съвременността". Това казва художникът авангардист Красимир Кръстев - Расим в рубриката "Интересните".

В книгата "Автобиографии" на Барбара Щайнер и Джун Янг името на Кръстев е поставено редом с това на Джеф Кунс, Анди Уърхол и Синди Шърман.

Реклама

Само преди дни Расим представи свои работи в галерия "One" под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани.

Роденият през 1972 г. Красимир Кръстев завършва експериментална паралелка с изобразително изкуство. Не го приемат веднага в Художествената академия и му се налага да отбие, задължителната тогава, военна служба. Периодът в казармата си спомня като "пълен разпад", а по-късно ще го преживее повторно, но като художествени проекти - емблематичните "Дрога" и "Корекции".

"Псевдонима ми Расим се получи като махнах буквата "К" и "Р" от името си Красимир, използвайки глаголицата. По-късно разбрах, че значи от арабски "творец, създател, художник". Чисто интуитивно съм го разбрал. Не знам дали съм скандален, но когато завърших през 90-те всички искахме с нещо да сме различни, защото в живописта всичко е казано", споделя Расим. Именно през 1995 г. в София, заедно с Хубен Черкелов, Георги Тушев, Свилен Стефанов, Косьо Минчев, Генади Гатев, Иван Кюранов и Стефан Банков създават група със собствени идеи и възгледи за съвременното изкуство, а по-късно и едноименната галерия "XXL".

Това е и времето на първите радикални, революционни и скандални проекти на Расим.

"Обичам да заменям платното с различни неща. Първо го замених с използвана черга и я обработих, нарекох я: "..астие" от "щастие". След това замених платното с огледало и започнах да си правя автопортрети - пушейки, дори дрога пробвах като се снимах в проекта "Дрога", това бяха първите ми пърформънси", разказва художника.

Идеята за "Корекции" му идва като част от интереса към красивото голо тяло. "Така преминах през интензивен бодибилдинг в продължение на година и така коригирах триизмерно тялото си. Исках да се скулптирам само че от плът и кръв. Получи се", смее се Расим.

Следват "Корекции 2, 2002" - проект, в рамките на който Красимир се обрязва в Швейцарска клиника, а актът е заснет на видео. Художникът не е скандален самоцелно. В проекта му има социален и дори политически коментар, но водещото е идеята. Идеята за мултирелигиозен, свободен човек.

Днес Расим продължава да работи върху нови творби, след недовършените такива. "Не съм спирал и това ме движи напред", казва художникът.

Сканирайте кода и гледайте цялото интервю

Четете още

Димитър Иванов от Държавна сигурност: 
Щях да арестувам Батето за иманярство

Димитър Иванов от Държавна сигурност: Щях да арестувам Батето за иманярство

Радо Шишарката: Преживях инсулт, загубих дете и това ме промени

Радо Шишарката: Преживях инсулт, загубих дете и това ме промени

Реклама
Реклама
Реклама