Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/interesnite/article/17925831 www.bgdnes.bg

Димитър Иванов от Държавна сигурност: Щях да арестувам Батето за иманярство

Ванга никога не е била агент, а Карамански искаше да ме убива

"Иван Славков беше голяма работа. Толкова спомени имам с него. През 1984 г. ми възложиха временно да се занимавам със сигнал срещу отговорни ръководители, които придобиват незаконно културни ценности - т.е. иманяри, колекционери. Най-известният от тях беше Иван Славков. Той обаче не знаеше." Това каза в първата част от рубриката "Интересните" офицерът от Държавна сигурност, бизнесмен и университетски преподавател Димитър Иванов. Той си спомни с умиление весели случки с Батето, който само преди дни, ако беше жив, щеше да навърши 84 години.

"Около Славков като председател на Олимпийския комитет по това време се натискаха най-различни хора, които събираха всякакви златни юбилейни монети. И му ги носеха, а той си ги събираше. Да, но по това време само държавата може да търгува с тях и това се оказа икономическо престъпление. Не само той, но и Ангел Солаков също си разменяше монети. Аксиния Джурова, срещу нея имаше някакъв донос, та и това проверявахме. Но не арестувах Батето, защото доказа, че не е било умишлено престъпление", спомни си Иванов.

Реклама

По същото време най-силно развито било иманярството. "Оказа се, че си имат организация - едни събират само тракийска античност, други римско наследство, други средновековие и са като "обърната фуния" - отдолу иманярите крадат от музеите, успоредно с тях са фалшификаторите, след това са прекупвачите и накрая на фунията горе стои един човек, примерно Желязко Колев-Императора, който го застреля един иманяр, на другата стои Митко Станков-Бузата, на третата - Оги Жабето и варненската силна група. И като ги овладяхме тази групи, всичко си дойде на мястото", разказва офицерът.

Димитър Иванов допълни и факта, че в Унибит, където преподава, имат специален магистърски профил, който изучава фалшификатите на популярни картини и ценности. "Ето например Аксиния Джурова си разбира изкуствоведски коя картина е фалшива, но иначе с всичко останало се занимават тези хора, които обучаваме. И мога да ви кажа, че последно благодарение на наш кадър разбрахме, че картината на Джаксън Полък, дето беше у нас, е изцяло фалшива. Изследвахме платното, грунда, боята, шарката на платното и се произнесе момичето. А три инстанции се бяха изказали, че е истинска тази картина", сподели още Иванов.

"Но с Батето беше смешно, защото той не разбра, че е направил икономическо престъпление, и върна монетите. Много лакеи имаше около него, доста любовници. Имаше интересен подход и всички го обичаха. Той беше "доброто ченге", а лошото - икономическият му директор в БНТ. И той все казваше "да", но финансовият - "не". Така печелеше сърцата на хората. Имаше една много влюбена в него кючекиня туркиня, цялата държава я харесваше, а тя - Батето. И му пишеше страшни неща, чак ми беше неудобно да ги чета, защото минаваха през нас. Та веднъж с Батето бяхме в "Нерон" при Жоро Илиев и му викам: "Ела си вземи цялата огромна кутия с компромати, която съм ти събрал". А той: "Е защо ми е, аз знам какво съм правил. Ти се възбуждай", смее се Иванов.

На въпроса освен Батето, Тодор Живков и семейството му дали са били следени, офицерът отговори:

"Ванга, за която много се говори, че била агент например, мога да кажа, че това беше клевета. Тя беше пазена и протежирана от Людмила Живкова, създадоха й специален институт - Георги Лозанов, който я изследваше, направи кариера покрай нея. Бил съм при нея, ако ме питате, да. Не ми се случи нищо от това, което ми каза. Несериозно е да ползваме Ванга", допълни още офицерът.

Колкото до него, единственият, който искал да го гърми, бил Иво Карамански. "Разбрах аз и направо отидох при него. Той: "Един влак искаш да ми конфискуваш", казвам му: "Той не е твой, а на държавата". Това се случва по време на югоембаргото. И Карамански допълва: "Аз не съм искал да те убивам, само си говоря, а който се хване - хване", смее се Димитър Иванов.

За това как се създадоха мутрите и кой ги уби, досиетата в църквата, Илия Павлов и другите вижте и чуйте в рубриката.

Четете още

Доц. д-р Радосвет Горнев: Инжекциите за отслабване застрашават живота

Доц. д-р Радосвет Горнев: Инжекциите за отслабване застрашават живота

Попфолк легендата Петра: Отказах 17 предложения за брак

Попфолк легендата Петра: Отказах 17 предложения за брак

Реклама
Реклама
Реклама