Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/interesnite/article/17827196 www.bgdnes.bg

Доц. д-р Радосвет Горнев: Инжекциите за отслабване застрашават живота

"За близо 43 години опит в коремната хирургия съм видял всичко, но най-голямата опора и щастие ми е семейството. Жена ми и дъщеря ми не се сърдят, че телефонът ми звъни постоянно, всеки може да ми се обади, не го изключвам. Но за 35 години брак и преди това 4-5 години гаджета с Габриела, мога да кажа, че съм щастлив човек. Семейството е най-важното за мен".

Това казва в рубриката "Интересните" доц. д-р Радосвет Горнев. Професионалните му интереси и специализации в Александровска болница и ВМА са в областта на жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия. Специализирал е в САЩ, Турция, Швейцария и на много други места. Оглавявал е Клиниката по обща хирургия в МБАЛ "Лозенец", а в момента работи във "Вита". Любим преподавател е на студентите в Медицинския университет в София.

Реклама

Малко след Великден, доц. Горнев обясни за ползите от постенето и вредите, които можем да си нанесем от инжекциите за отслабване.

"Постите не са за хора със здравословни проблеми. Всяко едно залитане от нискокалорийна към високопротеинова диета, от алкална към киселинна, може много да навреди на организма. Освен това, месото е част от необходимите храни за организма", твърди докторът.

Колкото до т.нар. "инжекции за отслабване" и "пръстена", който хората си слагат, за да се хранят по-малко, доц. Горнев е категоричен: "Това са драстични способи за рязко намаляване на теглото и когато това се прави самоцелно, може да доведе до тежки последици. Освен това, хората, които ги използват се нуждаят от проследяване и помощ преди и след използването на такъв метод".

Относно фастинга, доц. Горнев не е категорично против, но смята, че ако човек има латентен диабет, т.е. "скрит" може да му се отрази изключително зле и да влоши състоянието му.

"Много обичам да рисувам. Баща ми беше архитекст, занимаваше се с анимация. И това също ми е в кръвта", с усмивка споделя Горнев. Тази година той става на 60 и смята, че ще е хубаво отново да си организира празник в Народния театър, както направи през 2017 г., когато стана "Лекар на годината". Тогава негови пациенти дойдоха да гледат на сцената на първата ни трупа "Синята птица" по покана на доц. Горнев за благотворителна кампания, посветена на болните от колоректален рак. "Добра идея е сега през декември да направя също подобен празник за всички в Народния театър, идва му времето", казва Горнев.

За 43-годишен стаж той е минал през цялата йерархия - от санитар до директор на болница, но най-много се радва на студентите, които обучава. "Веднъж вече получих тежък кръвоизлив на дванадесетопръстника, но оцелях. Сега, ако не дай Боже ми се наложи, бих се оставил в ръцете на моите студенти, защото съм им дал най-доброто от себе си", с усмивка споделя Горнев. А дали би се съгласил да стане министър на здравеопазването, ако му предложат, доктора е категоричен: "Доста сериозно пострадах от опита си да внеса нормалност в инстутиция, които управлявах и да върна държавата в нея. След като не успях, не вярвам отново да успея. Но не виждам такова поле за изява за себе си", казва доц. д-р Радосвет Горнев.

Четете още

Попфолк легендата Петра: Отказах 17 предложения за брак

Попфолк легендата Петра: Отказах 17 предложения за брак

Психологът Росен Йорданов: Четири пъти видях смъртта в очите, но не съм религиозен

Психологът Росен Йорданов: Четири пъти видях смъртта в очите, но не съм религиозен

Реклама
Реклама
Реклама