Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18170496 www.bgdnes.bg

12 млн. фенове превземат Евро 2024

Властите в Мюнхен разрешиха пирошоу на церемонията на откриването

Над 12 млн. фенове се очаква да приеме Германия по време на стартиращото днес европейско първенство. Голямото откриване е тази вечер на 66-хилядния стадион "Алианц Арена". Мачовете от Евро 2024 ще бъдат изгледани на живо от общо 2,7 млн. души, а останалите ще наблюдават срещите от обособените фензони.

За съжаление на запалянковците бирата по стадионите в Германия ще бъде ограничена. В баровете на съоръженията ще могат да се купуват само по две чаши пиво наведнъж, като те ще трябва да бъдат консумирани, преди привържениците да заемат местата си на стадионите. За английските фенове, които са известни с пиянските си изцепки, рестрикциите са още по-сериозни. По време на неделния мач със Сърбия те ще бъдат цакани със слаба бира, която съдържа едва 1% алкохол. Мярката е заради страх от ексцесии и сблъсъци между английската и сръбската агитка. 

Реклама

Концерт на церемонията по откриването в Мюнхен няма да има, но има организирани множество музикални събития по площадите на градовете, които ще приемат мачове. Броени дни преди откриването местните власти в Мюнхен най-накрая склониха на церемонията да бъдат използвани фойерверки. Пиротехниката по арените в Германия е забранена, но единствено за откриването ще бъде направено изключение. Именно това се очаква ще бъде кулминацията на шоуто, организирано от УЕФА. Планира се пускането на 60 фойерверка, 10 димки в ярки цветове и 60 допълнителни пиротехнически средства. Показването на знамената на страните участнички също ще бъде съпроводено с огньове. Според УЕФА всичко ще "кулминира във величествен образ на единство и очакване". От европейската централа обещават, че церемонията по откриването ще бъде "внимателно наблюдавана" и ще се осъществи съвместно с реномирани производители и опитни фирми, които спазват правилата за здраве и безопасност на страната домакин.

Другият акцент по време на откриването ще бъде отдаването на почит на великия Франц Бекенбауер, който почина по-рано тази година. Неговата вдовица Хайди ще изнесе на терена на "Алианц Арена" купата, която ще бъде връчена на победителя на Евро 2024. Г-жа Бекенбауер ще бъде съпроводена от европейските шампиони с Германия Юрген Клинсман и Бернард Дийтц.

Официалната песен на европейското първенство се казва "Огън" и се изпълнява от италианското електронно трио MEDUZA, американската поп рок група OneRepublic и германската певица Leony. Тя ще бъде изпята на живо на церемонията по закриване на първенството.

Преди няколко дни германската телевизия направи любопитно проучване, според което 27% от местните хора не проявяват интерес към турнира. 43% заявяват, че са много заинтересовани от европейското, докато 28% са по-малко заинтересовани. В друго проучване наскоро стана ясно, че 48% от германците не се интересуват от евроизборите. Още едно доказателство, че за милиони хора футболът е по-интересен от политиката.

Четете още

Легендата Илиян Киряков: Шотландия ще даде битка на немците

Легендата Илиян Киряков: Шотландия ще даде битка на немците

Рекордите на Евро 2024

Рекордите на Евро 2024

Вижте талисмана на Евро 2024

Вижте талисмана на Евро 2024

Вижте най-секси мацките на Евро 2024

Вижте най-секси мацките на Евро 2024

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама