Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18436856 www.bgdnes.bg

Ето ги провалите на Евро 2024

*"Дойче Бан" създаде хаос

*Големите звезди пристигат преуморени

Европейското първенство приключи. Шампионът е ясен. Време е за равносметки - за отборите и организаторите. След като вчера "България Днес" ви представи постиженията на Евро 2024, сега е време за провалите.

Уморените звезди

Бавното подаване на топката беше честа гледка дори в отбори с изключително талантливи играчи. Някои мачове с продължения и дузпи впечатляваха повече с напрежение, отколкото с футболен финес. Вицесветовният шампион Франция успя да стигне до полуфиналите, но едва там отбеляза първия си гол от игра. Две от четирите попадения за "петлите" бяха автоголове. Белгия, вечният фаворит, постигна успех само в един от четири мача. Португалия също не оправда очакванията със звездата ветеран Кристиано Роналдо в центъра на атаката.

Реклама

Италия

Като защитаващи титлата си, "Скуадра адзура" успяха да стигнат само до осминафиналите благодарение на гол в 98-ата минута. Там вече нямаха шанс срещу Швейцария. Короната на европейското първенство през 2021 г. изглежда се оказа необичаен възход за италианския футбол след големия спад в последните години. "Скуадра адзура" дори не се класира за последните две световни първенства. На двете преди това последната спирка беше осминафиналът. 

Хърватия

Втори на световното първенство през 2018 г., трети на мондиала през 2022 г. Но на Евро 2024 беше време да се сбогуваме с това невероятно поколение на "шахматистите" след груповата фаза. Късните голове срещу Албания и Италия подпечатаха ранното отпадане. Фактът, че Лука Модрич стана най-възрастният голмайстор в историята на европейското първенство срещу италианците на 38 години и 289 дни, не беше утеха за хърватина.

Къде е голмайсторът

За първи път откакто отборът беше разширен до 24, три гола бяха достатъчни за короната за голмайстор на европейското първенство. Разделиха си я шестима играчи. Звездни нападатели като французинът Килиан Мбапе, който счупи нос в първия мач срещу Австрия (1:0), или полякът Роберт Левандовски отбелязаха само от дузпа, но не и от игра. Кристиано Роналдо си тръгна с празни ръце, както и Ромелу Лукаку. Белгиецът се сдоби с печално постижение. Стана първият играч с три гола, отменени от ВАР на един шампионат.

Национализъм/Расизъм

В сектора на феновете на Австрия изгря банер с очевидно десния екстремистки лозунг "Защити Европа" по време на мача срещу Полша. В същото време привържениците викаха "Чужденците вън" преди отпадането на осминафиналите срещу Турция. Вълчият поздрав обиколи турците. Офанзивният играч на Албания Мирлинд Даку беше наказан за два мача, защото използва мегафон, за да скандира бойни викове срещу Сърбия и Северна Македония. Играчите на английския отбор трябваше да приемат маймунски звуци. Имаше обвинения от сръбска страна след предполагаеми враждебни скандирания от хърватски и албански фенове. Френските играчи постоянно говореха за изборите в страната им. Това голямо футболно събитие показа, че със спорта може да се злоупотребява като сцена за демонстриране на националистически тенденции.

Speedster

Кристиано Роналдо беше най-популярната жертва на селфита на фенове, нахлули на терена. Като организатор УЕФА не успя да овладее риска за сигурността дълго време. Алваро Мората се отърва само с шок, след като стигна до финала. Охранител посече капитана на Испания, докато се опитваше да пресрещне поредния нахлул на терена фен. 

Обществен транспорт

Имиджът на "Дойче Бан" като надеждно транспортно средство се срина. Влаковете изобщо не се движеха, закъсняваха много или просто бяха спирани по средата. Особено символично: холандският национален отбор трябваше да вземе самолет поради затворен маршрут и пристигането им в хотела се забави с около четири часа. Всичко това в деня преди полуфинала им срещу Англия. Въздушният трафик също беше ненадежден. Полетите бяха отменени или отложени за следващия ден, без да се посочват причини. В резултат на това някои фенове пропуснаха мачовете си.

Регламентът

24 участващи отбора донесоха повече мачове и следователно повече пари в касата на УЕФА след Евро 2024, но отново предизвикаха объркващи изчисления и трудно планиране на турнира. Фактът, че четири от шест трети класирани отбора стигаха до осминафиналите, беше особено дългосрочно мъчение за някои тимове. Унгарците например изчакаха три дни след последния си мач от групата срещу Шотландия (1:0) само за да се приберат у дома заради сензационната победа на Грузия срещу Португалия (2:0). 

Четете още

Ето ги постиженията на Евро 2024

Ето ги постиженията на Евро 2024

УЕФА променя ВАР след Евро 2024

УЕФА променя ВАР след Евро 2024

Реклама
Реклама
Реклама