Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18795311 www.bgdnes.bg

БРАВО! Жена с увреждания готви за бедни

  • Влиза в кухнята от ранни зори 
  • 24-годишната Александра храни над 600 човека 

Доли ТАЧЕВА

За над 600 бедни готви жена с увреждания! Александра Тодорова от Велико Търново се труди в обществена кухня, която осигурява храна за 19 населени места в областта. Всеки работен ден 24-годишното момиче става в 5 часа сутринта, за да измине 6 км с автобус и да се озове в базата в Дебелец, където започва да подготвя 3-степенно меню.

Реклама

"Готви с дежурните на смяна, помага в кухнята, подготвя храната на всички. Почти от 3 години е там. В началото я взеха по проект, но след това я харесаха и остана. Успя да изгради работни взаимоотношения с колегите и да се справя добре с работата", споделя пред "България Днес" Миглена Кюркчиева-Енчева, директор на Центъра за деца и младежи с увреждания от семеен тип I в старата столица, където Александра живее.

Младото момиче е диагностицирано с умерена умствена изостаналост и биполярно афективно разстройство. Състоянието се характеризира най-вече с промяна в настроенията. Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. От дете Александра обикаля различни институции. Родният й град е Ловеч, където първоначално е отглеждана в тамошния дом за деца. Впоследствие е настанена в Стражица. След навършване на 18 години е преместена във Велико Търново. Междувременно Александра успява да завърши паралелка с кулинарен профил във великотърновското Ново село. Въпреки всички препятствия по пътя си Тодорова се труди неуморно и показва силна воля за нормален живот.

"Приключва работа към 14:30 ч., когато се върне в дома, приготвя нещо и на нас. Най-вече се включва в клуба по готварство. Обича много праз - баница с праз, праз лук с ориз, такива неща. Александра е единствената от дома, която работи на трудов договор в момента", разказва още Енчева.

Младата жена е доволна, че има професия, която осмисля всекидневието й, както и че взима заплата за труда си. Със собствени пари е успяла да си купи телефон, велосипед, дрехи, обувки. Голямата й гордост е покупката на печка за готвене, която е позиционирана в трапезарията на Центъра за деца и младежи с увреждания. Успех!

Четете още

Сирак с увреждания е виртуоз на китара

Сирак с увреждания е виртуоз на китара

Момче с множество увреждания е звезда в театъра

Момче с множество увреждания е звезда в театъра

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама