Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18493200 www.bgdnes.bg

Сирак с увреждания е виртуоз на китара

  • Предизвиква фурор със собствена версия на "Седнало е Джоре дос" 
  • Ивалин си изработва сам инструмент от шперплат 

Сирак с умствено увреждане е виртуоз на китара и печели куп награди и отличия!

Макар да е ощетен от съдбата на няколко фронта, 30-годишният Ивалин Кинчев от Велико Търново притежава уникален музикален талант. Родителите му го изоставят още в тийнейджърска възраст и през 2009 година младежът е настанен в Центъра за настаняване от семеен тип с умствена изостаналост в старопрестолната столица. Потребителите и персоналът се превръщат в единственото му семейство, което му подава ръка и застава плътно зад гърба му.

Реклама

"Ивалин дойде при нас като младеж. Още тогава забелязахме неговите заложби да свири на китара. Заведохме го на курс. След това с него започна да се занимава доброволец. Опитваме се по всякакъв начин да развием неговите таланти, за да се чувства доволен и щастлив", споделя пред "България Днес" Мария Колева от центъра, в който е настанено момчето.

Увлечен в хобито си, Ивалин сам си прави китара от шперплат и други подръчни материали. Впоследствие от социалното заведение му осигуряват истински акустичен инструмент, а по-късно и електрически. Младият мъж обича да свири български народни песни. Най-голям фурор прави със "Седнало е Джоре дос".

"Свири я в оригинал, но има една част, която е измислена лично от него и когато излезе на сцена, изненадва публиката. Много се радва, когато привлича вниманието, тъй като за съжаление бих казала, че обществото ни не е готово за тези хора и често ги подценява. Това не спира Иво и той винаги печели аплодисменти с таланта си", казва Колева.

Въпреки уменията си младежът с умствени увреждания се притеснява да се качи сам на сцена. Затова с него винаги излиза някой от учителите му или от персонала на дома, в който живее. В момента новата страст на Ивалин е да свири на булгарина. Това е китара с крушовидна форма, която се води като древен и по-скоро първобитен музикален инструмент.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама