Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18228122 www.bgdnes.bg

Момче с множество увреждания е звезда в театъра

Напук на болестта 

Стоян страда от рядък синдром, но не спира да чете и е супер артистичен

Момче с множество увреждания е истинска звезда в театъра!

21-годишният Стоян Иванов страда от изключително рядък синдром - Кабуки. Според информацията в Европа има едва 33 подобни случая. Лечение няма. Заболяването се характеризира с множество аномалии, включително отличителни черти на лицето, забавяне на растежа, различна степен на интелектуално увреждане, скелетни аномалии и нисък ръст.

Синдромът на Кабуки засяга всички органи. Стоян е с два порока на сърцето. С едното око е незрящ. Има двигателни увреждания, проблеми с фината моторика и с бъбреците.

Реклама

"Стоян е с множествено специални потребности, но е уникален! Изключително артистичен е. Има огромно желание да учи нови неща", описва го пред "България Днес" Пламена Янкова, председател на сдружение "Феникс 2009".

Младежът е част от театралната трупа на фениксите и често играе главни роли в спектаклите. Последната постановка се казва "Как Антарктида бе разтопена и после как отново бе заледена за два дена". В нея Иванов играе пингвин вожд, който обединява всички останали и се грижи старателно за тях.

"Казва им, че няма от какво да се боят и че имат сили да се справят с всичко", пресъздава образа му Пламена.

По думите й Стоян е много талантлив. Наскоро написал песен за русалка и с голям ентусиазъм го изпраща на Плами, за да се включи в някоя от бъдещите им изяви.

Въпреки множеството си увреждания младежът е втора година студент в Техническия университет във Варна със специалност "Социален мениджмънт". Любимият му предмет е правото. Има две петици. Затруднява се със статистиката.

"Неговото желание и мечта е да работи като библиотекар. Опитвам се да му съдействам. Много обича да чете, много обича книгите. Дори майка му ми е споделяла, че не взимат книги назаем, защото после не иска да ги връща", допълва Янкова.

Реклама

В театралната формация "Феникс Джуниър" са се записали седем младежа, като сред тях има и деца без увреждания.

"Екипът не е малък. Постоянно посрещаме нови доброволци, които даряват от времето си. Работим с режисьорката Искра Иванова, вокалния педагог Божидар Шалдъров. Психологът Георги Дюлгеров учи децата със специални потребности как да развиват уменията си и как да се изразяват по-добре", споделя още Янкова.

В момента фениксите приемат нови деца. Нужно е само да имат желание да се развиват в театралните среди и да бъдат сериозни, тъй като трупата вече завоюва първата си награда и погледът върху тях е друг. За да продължат да участват във фестивали и да надграждат това, което са научили до момента, имат нужда и от финансова подкрепа. Всеки, който желае да се включи във формацията или да дари, може да се свърже с Пламена на 0895/931 888 или да пише на имейл [email protected].

Реклама
Реклама
Реклама