Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15825738 www.bgdnes.bg

Доказва го експертиза! Личкана не е отровен!

Съдебномедицинската експертиза на наследника на ВИС-2 е готова

Ъндърграунд героят е умрял от масивен инфаркт

Окончателно! Наследникът на ВИС-2 в Пловдив Ангел Личканов-Личкана, който издъхна мистериозно в следствения арест в Града под тепетата на 20 юли, не е отровен. Ъндърграунд героят е умрял от масивен инфаркт заради безхаберието на прокуратурата и служителите в следствения арест в Пловдив. Това разбра "България Днес" от адвокат Стоян Донков, който брани интересите на фамилията на Личкана пред Темида и вече заведе няколко дела срещу институциите, отговорни за смъртта на ъндърграунд героя.

"Вече е готова съдебномедицинската експертиза на трупа на Ангел Личканов. Резултатите от нея доказват, че е починал от масивен инфаркт в килията си в следствения арест. Това се подозираше и преди да излезе експертизата, но имаше и спекулации, че някой му е помогнал, тоест е бил отровен", казва адвокат Донков.

Реклама

Това само по себе си показва, че служителите на следствения арест, както и самата прокуратура в Пловдив не са направили достатъчно, за да му бъде оказана медицинска помощ навреме.

Припомняме, че Личкана бе задържан в ареста заради побой на жена на светофар в Града под тепетата. В ареста получава инфаркт и го водят в болницата. Лекарите препоръчват да остане в реанимацията, но органите на реда не се съобразяват с това. Същия ден, 20 юли, Ангел Личканов издъхва в ареста от масивен инфаркт, причинен от запушен кръвоносен съд.

"В 13:10 часа на обяд писмено уведомих и двете институции и приложих медицински документ. В него се казва, че Личканов е претърпял лек инфаркт и трябва да бъде настанен в болницата, за да му бъдат пречистени кръвоносните съдове. За да съм сигурен, че ще си отворят електронната поща навреме, дори се обадих да им кажа. До 17:19 минути, когато констатират смъртта на Личканов, никой не е направил и един милиметър ход, за да го изведе от ареста и да го приведе в реанимация." Това разказа адвокат Донков и описва цялото бездействие от страна на началника на ареста и на прокуратурата.

Надзирателите са имали цели 4 опции да спасят Личкана, но не са предприели нито един ход, за да го направят. Например, ако някой арестант има нужда от лечение, а то не може да му бъде осигурено в дадения арест, прокурорът е длъжен да се разпореди да бъде откаран в болница. В случай че няма връзка с прокурора, има и други опции. В такъв случай началникът на ареста трябва да докладва на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и той да разпореди настаняването на дадения арестант в болница. Има и трети вариант, описан в закона, който дава правомощия на началника на ареста лично да разпореди настаняване в болница, и то само устно. Това е при спешни случаи, какъвто е с Личканов. В крайна сметка има и четвърта възможност - могат да извикат Бърза помощ. Нито един от четирите варианта не е реализиран, въпреки че са писмено информирани и арестът, и прокуратурата, за състоянието на Личкана.

Другото странно в случая е, че адвокат Донков говори с прокурор Байрякова 11 минути след смъртта на Личкана. Никой не уведомява нито един от двамата, че Ангел Личканов е починал в ареста. Но криенето на смъртта на наследника на ВИС-2 не е само 11 минути, а над 1 час.

"Байрякова не знаеше, че е починал. От следствения арест ме мотаха, че е жив, до 18:30 часа. Над 1 час в ареста са се чудили какво да правят! Как да го нагодят, че да не носят отговорност. Там има камери, но като нищо сега ще се окаже, че ги няма записите. Така няма да разберем кой, кога е контактувал с него и въобще какво се е случвало", изразява своите притеснение адвокатът на близките.

Реклама

Разследването скоро би трябвало да приключи и да се прецени дали ще бъдат повдигнати обвинения на служителите на ареста и на някои прокурори.

 Окръжната прокуратура нищи надзирателите

Преместват делото за евентуалното причиняване на смърт по непредпазливост на Ангел Личканов от служителите на ареста от Районната прокуратура в Окръжната прокуратура в Града под тепетата. Това каза адв. Донков. Това означава, че нещата са по-сериозни, отколкото изглеждат, тъй като Окръжната прокуратура се занимава с по-тежки разследвания. Нищенето на случая продължава с пълни сили.

 Погват институциите

Адвокат Донков вече е погнал институциите, които смята, че са отговорни за смъртта на Личкана, и то ударно. На този етап са заведени 4 дела в Административен съд - Пловдив, срещу прокуратурата и срещу ГДИН за присъждане на обезщетение на близките на Личканов. Близките искат по 200 бона на човек.

Според защитника на роднините на Личкана именно началникът на ареста ще отнесе най-сериозното наказание и по всяка вероятност ще бъде подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост. "Същата участ най-вероятно очаква и други хора, неглижирали ситуацията, но на този етап не мога да кажа повече", пояснява юристът.

текст под снимка:

Четете още

Адвокат Стоян Донков: Над един час ме заблуждаваха, че Личкана е жив!

Адвокат Стоян Донков: Над един час ме заблуждаваха, че Личкана е жив!

Дъщерята на Личкана: Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми!

Дъщерята на Личкана: Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми!

Реклама
Реклама
Реклама