Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14950986 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Личкана: Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми!

Преди да умре, близкият до ВИС-2 бил на преглед, открили му запушена аорта, но го върнали в килията

"Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми! Нейното бездействие относно здравословното му състояние и препоръките на лекарите." Това написа в социалните мрежи Христина Личканова - дъщерята на внезапно починалият в ареста бивш ъндърграунд герой Ангел Личканов-Личкана.

Реклама

56-годишният бивш ъндърграунд герой издъхна преди ден, като по първоначална информация най-вероятно смъртта му е причинена от инфаркт. Личкана бе оставен в ареста с решение на тричленен състав на Окръжния съд в Пловдив от 7 юли, след като беше задържан за побой на 23-годишна жена на пловдивски булевард, както и за проявена агресия срещу шофьор на автобус. Тези обвинение все още не са доказани, а сега, след смъртта му, разследването ще пропадне и така и няма да се разбере истината. 

"Баща ми, Ангел Личканов, почина вследствие на бездействие от прокуратурата! Поради невзети никакви мерки от органите на реда нашият скъп и незаменим баща, син, съпруг и дядо, си отиде на 56 г. на 20.07.23 година. В 12 ч. на обяд, той излезе от лекарски преглед в болницата със становище "спешна реанимация, запушена артерия", пише Личканова.

По думите й баща й е върнат в ареста, въпреки че се е чувствал зле и въпреки лекарското становище.

"Семейството му стояхме пред ареста в Пловдив, лично аз занесох лекарствата, изписани от доктора, в 12 ч. на обяд, които не бяха приети от полицаите", добавя дъщерята.

Според щерката адвокатът на баща й се е обадил в следствения арест около 17:30 часа в четвъртък и му е казано, че Ангел Личканов е жив и здрав. Самата Христина се съмнява в истинността на това. В крайна сметка официалната информация гласи, че Личканов е починал от естествена смърт.

"Недопустимо е това да се нарече "естествена смърт", категорична е дъщерята, защото не са взети мерки за здравословното му състояние.

Реклама

В четвъртък сутринта Личкана е откаран в пловдивската болница "Свети Иван Рилски". Там лекарите му правят изследвания, които показват, че Личкана е прекарал инфаркт зад решетките и има запушена артерия. Както пише дъщеря му в социалните мрежи, лекарите казват, че трябва да бъде вкаран спешно в реанимацията, за да бъде отпушена тази артерия. Това така и не се случва. Личкана е върнат зад решетките, където по-късно, около 12 часа на обяд умира. Предполагаемата причина за смъртта към момента е инфаркт, който е причинен именно от запушването на главния кръвоносен съд.

Районната прокуратура в Пловдив започна разследване за причиняване на смърт по непредпазливост. Назначена е аутопсия. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели. Назначена е и съдебномедицинска експертиза за установяване на причините за смъртта на Личкана.

Два пъти лежи в затвора 

Личкана е с богата криминална биография и е излежал две присъди. Нито една от тях обаче не е за наркотици. През 90-те години името му се свързва и с групировката ВИС-2, около която гравитира. Движи се с многобройна охрана. Често се замесва в скандали и побои в нощните клубове под тепетата. На 16 октомври 2012 година в центъра на Пловдив, недалеч от заведението "Авеню", двама пловдивски стоматолози - брат и сестра, влизат в спор с Личканов заради неправилно паркиране. След разменени обиди Личкана удря шофьора и сестра му. На задната седалка пътува 9-годишната дъщеря на жената. Часове по-късно Личкана е арестуван. Делото приключва с присъда от 2,4 години. Преди това Личкана излежа 8-годишна присъда за рекет на асеновградския бизнесмен Васил Пиронков. Години не се бе забърквал в неприятности до момента с побоя на пловдивския булевард преди месеци. 

През 2015 г. Личкана прегазва с колата си невръстно дете на пловдивския булевард "Цар Борис III Освободител". При разследването се оказва, че той кара с нормална скорост, а детето изскача на платното внезапно, което не му позволява да реагира. Затова и обвиненията бяха свалени, макар родителите на детето да останаха крайно недоволни.

През 2020 г. Пловдивският ъндърграунд герой Личкана е заловен от ченгета при опит да пресече пеша българо-турската граница. Куриозната случка се разиграва в района на 289-а гранична пирамида край свиленградското село Маточина. Граничен патрул, обхождащ района през деня, забелязва двама подозрителни мъже, които се примъкват към браздата на прибежки. След кратка гонка из нивата ченгетата залавят двамата партизани. След проверка на самоличността им се оказва, че това са Ангел Личканов и неговият съдружник Петър Петров. У тях намират чувал и сак, натъпкани с марихуана. При измерването става ясно, че теглото е осем килограма, а по цени на съдебната система тревата струва над 50 хил. лв. Двамата осъмнаха с обвинение, но делото все още не е свършило.

Четете още

Зетят на Личкана заловен с кокаин
Зетят на Личкана заловен с кокаин

Зетят на Личкана заловен с кокаин

Личкана обвинен за трафик на дрога
Личкана обвинен за трафик на дрога

Личкана обвинен за трафик на дрога

Реклама
Реклама
Реклама