Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15130484 www.bgdnes.bg

Адвокат Стоян Донков: Над един час ме заблуждаваха, че Личкана е жив!

Скоро ще са готови токсикологичната експертиза и съдебномедицинската на трупа на наследника на ВИС-2 в Пловдив

От ареста и от прокуратурата са имали цели 4 опции да спасят Ангел Личканов-Личкана, но не са го направили. На всичкото отгоре са заблуждавали адвоката му, че е жив. Това разбра "България Днес" от разговор с адвокат Стоян Донков - защитникът на близките на наследника на ВИС-2 в Пловдив.

Реклама

"Ако някой арестант има нужда от лечение, а то не може да му бъде осигурено в дадения арест, прокурорът е длъжен да се разпореди да бъде откаран в болница. В случай че няма връзка с прокурора, има и други опции. В такъв случай началникът на ареста трябва да докладва на директора на Главна дирекция изпълнение на наказанията (ГДИН) и той да разпореди настаняването на дадения арестант в болница. Има и трети вариант, описан в закона, който дава правомощия на началника на ареста лично да разпореди настаняване в болница, и то само устно. Това е при спешни случаи, както при Личканов. В крайна сметка има и четвърта възможност, могат да извикат Бърза помощ. Нито един от четирите варианта не е реализиран, въпреки че са писмено информирани - арестът и прокуратурата, за състоянието на Личкана. В 13:10 часа на обяд писмено уведомих и двете институции и приложих медицински документ. В него се казва, че Личканов е претърпял лек инфаркт и трябва да бъде настанен в болницата, за да му бъдат пречистени кръвоносните съдове. За да съм сигурен, че ще си отворят електронната поща навреме, дори се обадих да им кажа. До 17:19 минути, когато констатират смъртта на Личканов, никой не е направил и един милиметър ход, за да го изведе от ареста и да го приведе в реанимация." Това разказа адвокат Донков и описва цялото бездействие от страна на началника на ареста и на прокуратурата.

Друго притеснително и мистериозно в случая е, че адвокат Донков говори с прокурор Байрякова 11 минути след смъртта на Личкана. Никой не уведомява нито един от тях, че Ангел Личканов е починал в ареста. Но криенето на смъртта на наследника на ВИС-2 не е само 11 минути, а над 1 час.

"Байрякова не знаеше, че е починал. От следствения арест ме мотаха, че е жив до 18:30 часа. Над 1 час в ареста са се чудили какво да правят! Как да го нагодят, че да не носят отговорност. Там има камери, но като нищо сега ще се окаже, че ги няма записите. Така няма да разберем кой, кога е контактувал с него и въобще какво се е случвало", изразява своите притеснение адвокатът на близките.

Адвокат Донков вече е погнал институциите, които смята, че са отговорни за смъртта на Личкана, и то ударно. 

"На този етап сме завели 4 дела в Административен съд – Пловдив, срещу прокуратурата и срещу ГДИН за присъждане на обезщетение на близките на Личканов. Искаме по 200 хиляди лева за всеки роднина.
Според защитника на близките на Личкана именно началникът на ареста ще отнесе най-сериозното наказание и по всяка вероятност ще бъде подсъдим. Това е причиняване на смърт по непредпазливост, казва адв. Донков.

"Същата участ най-вероятно очаква и други хора, неглижирали ситуацията, но на този етап не мога да кажа повече", пояснява юристът.
Стана ясно също, че в момента се проверява дали наистина наблюдаващият прокурор по делото срещу Личкана за побой, Бригита Байрякова, е била в заседание и не е могла да реагира. Ако това е така, то отговорността пада върху ръководителя на прокуратурата и върху дежурния прокурор, който именно и затова е дежурен, уточнява адвокат Донков.

Реклама

"България Днес" разбра, че в момента Софийската градска прокуратура разследва прокурорите от Районната прокуратура в Града по тепетата.

Адвокат Донков смята, че в крайна сметка нещата ще си дойдат на мястото, но след много разправии.
Припомняме, че Личкана бе задържан в ареста заради побой над жена на светофар в Града под тепетата. В ареста получава инфаркт и го водят в болницата. Лекарите препоръчват да остане в реанимацията, но органите на реда не вземат предвид това. Същия ден, 20 юли, Ангел Личканов издъхва в ареста от масивен инфаркт, причинен от запушен кръвоносен съд. Това е неофициалната информация към момента, а до края на месеца или даже по-рано предстои да стане ясно как точно е умрял пловдивският ъндърграунд герой.
"Около 15 август очакваме да излезе официалното становище с експертизите, които ще покажат дали някой не му е помогнал волно или неволно да получи инфаркт и как точно е починал", пояснява адвокат Донков.

Последно сбогом

Преди дни старите мутри, представители на различни групировки от миналия век, и техните наследници се стекоха на Рогошките гробища в Пловдив, за да изпратят Личкана в последния му път.

Личкана е с богата криминална биография и е излежал две присъди. През 90-те години името му се свързва и с групировката ВИС-2, около която гравитира. Движи се с многобройна охрана. Често се замесва в скандали и побои в нощните клубове под тепетата. Личкана излежава 8-годишна присъда за рекет на асеновградския бизнесмен Васил Пиронков. После лежи и малко над 2 години в затвора за побой над брат и сестра. През 2015 г. прегазва дете, но е оправдан. През 2020 г. е спипан да тича с чувал трева за 50 бона на българско-турската граница.

Четете още

Дъщерята на Личкана: Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми!

Дъщерята на Личкана: Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми!

Зетят на Личкана заловен с кокаин
Зетят на Личкана заловен с кокаин

Зетят на Личкана заловен с кокаин

Реклама
Реклама
Реклама