Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15623741 www.bgdnes.bg

Професор Христо Пимпирев с ГОЛЯМА новина: Княгиня Калина няма да участва в експедицията

Намерихме злато в българската част на о. Ливингстън

Кой е той

Проф. Христо Пимпирев е роден на 13 февруари 1953 г. През 2017 г. получава степен "доктор на науките". Професорът е участник в първата национална антарктическа експедиция през сезон 1987/88. Председател е на Българския антарктически институт. Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в Китайското карстово плато, в научни изследвания в Колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир.

Изнасял е лекции в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Великобритания, Франция и много други.

Реклама

Той е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс. Носител е на орден "Кирил и Методи" I степен

В началото на ноември тази година заминава на поредната експедиция.

- Професор Пимпирев, вие сте най големият изследовател от българска страна на Южния полюс. Ще има ли експедиция през тази година?

- В началото на ноември заминаваме на поредната експедиция на остров Ливингстън, където България е притежател на малко земя. Всъщност това е втората експедиция на български екип, която заминава с български кораб. Иначе повече от 30 години всяка година сме там.

- Миналата година българският кораб "Св. св. Кирил и Методий" ви закара до острова. С него ли ще пътувате и сега?

- Разбира се. Досега сме пътували с различни кораби, които не са били наши. Време е да докажем, че България е морска нация и има добри кораби. Черно море е един микс между езеро и море и досега не са ни взимали насериозно другите морски нации. Корабът "Св. св. Кирил и Методий" опровергава това. Той вече веднъж ни закара на другия край на света, и то успешно. Разбира се, не е ледоразбивач - ние май нямаме такива, но отиваме през летния сезон в Южното полукълбо.

- За колко време се стига от България до остров Ливингстън?

Реклама

- От пристанище Варна до остров Ливингстън се стига за около 45 дни. Като сметнете, че връщането е също толкова дълго, това си става една четвърт от годината.

- Какво ще изследвате през този сезон?

- И тази година имаме сериозна научна програма. Тя отново е свързана с една от най-наболелите теми на планетата - замърсяването на Световния океан, както и с глобалните климатични промени. Антарктика е най-голямата световна лаборатория, която можем да си представим. Там всичко е чисто и всичко е много лесно да бъде изследвано. Там можем да прогнозираме какво ще стане със Земята в близко бъдеще.

- Все пак България притежава една сериозна част от остров Ливингстън, така ли е?

- Всъщност България притежава една десета част от нашата планета по този начин, без да се опитвам да преувеличавам. В нашата част на острова сме открили доста злато и други ценни метали, но още не им е дошло времето да бъдат експлоатирани. А и ние сме учени, които се занимават с глобални проблеми, а не сме иманяри.

- Излезе вашият филм "Да бъдеш Христо Пимпирев" наскоро. Изразяваше ли този филм всичко, което сте вие?

- Разбира се, че аз съм много повече от един филм. Всеки е много повече от това. Лентата е добра, но той мина някак си незабелязано по БНТ и сега съм щастлив, че ще се прожектира в кино "Одеон". Бъдете сигурни, че колкото места има киното, те ще бъдат заети до последното.

- Как се финансира една такава експедиция?

- Разбира се, че такава експедиция е част от Националната стратегия за развитие. Оттам се финансира. Но много често се налага и всеки да бръкне в джоба си за нещо несъществено, но важно в момента. Просто когато си на такава екстремна експедиция, нямаш право на грешка.

- Говореше се, че княгиня Калина ще участва в експедицията тази година. Така ли е?

- Княгиня Калина няма да участва в експедицията.

- Защо?

-Няма да участва и това е.

- Защо я вършите цялата тази работа? Освен професорската си заплата едва ли имате други дивиденти.

- Защо ли? Защото искам да покажа на света, че България не е поредната забутана държавица, каквито има много по света. Да покажа, че и ние сме морска нация, колкото и смешно да ви звучи. Ние сме нация, която развива наука на нивото на големите държави. Българският дух витае и около Южния полюс.

- Някои зли езици говорят, че вие просто се разхождате всяка зима на топло и имитирате някакви дейности?

- Тези зли езици могат да дойдат с мен на експедицията и да видят какво е. Там всеки един ден в продължение на повече от четири месеца е борба за живот и борба за благото на човечеството.

Четете още

Проф. Христо Пимпирев с Орден на Изабела Католическа

Проф. Христо Пимпирев с Орден на Изабела Католическа

Полярник №1 проф. Христо Пимпирев: Антарктида е земният път към Космоса

Полярник №1 проф. Христо Пимпирев: Антарктида е земният път към Космоса

Реклама
Реклама
Реклама