Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14983349 www.bgdnes.bg

58 г. решетки за тримата, убили шефа на "Гранити"

15 години след отвличането и убийството на собственика на фирма "Гранити" Стоян Стоянов Върховният касационен съд (ВКС) сложи точка на процеса срещу петимата подсъдими. Окончателно Станислав Михайлов и Стоян Петров са заковани на 20 години затвор за ликвидирането на управителят на "Гранити", а техният съучастник Стоян Колев получи 18 години зад решетките. 

След като два пъти делото беше връщано на Апелативния съд във Варна за всякакви пропуски и грешки, най-накрая върховните съдии оставиха в сила последната присъда на втората инстанция.

Реклама

Оправдан още на първа инстанция беше частният съдебен изпълнител Галин Костов, а при трите разглеждания на делото апелативните съдии оневиняваха и Нено Стоянов, който първоначално беше осъден на 17 години затвор, но сега е окончателно оправдан. Тримата окончателно осъдени трябва да платят и 700 бона обезщетения на близките на убития бизнесмен.

В пандиза в момента са само двама - Стоян Петров и Стоян Колев, защото един от преките извършители на ликвидирането бе убит малко след това. Става въпрос за Манол Хаджиев. Друг обвинен е техният ортак Станислав Михайлов, който пък избяга от дългата ръка на закона още преди години и до този момент няма и следа от жестокия килър.

Собственикът на "Гранити" беше отвлечен на 6 март 2008 г. Чак след година и половина тялото на бизнесмена бе намерено в местността Горска нива край несебърското село Паницово. Разследващите предполагаха, че Стоянов е застрелян още същата вечер след отвличането. Няколко месеца след това беше убит един от преките извършители Манол Хаджиев и затова и не бе подведен под отговорност.
Предполага се, че основният мотив за убийството на Стоянов е спор за мижавите 2,5 декара земя, която бизнесменът отказва да купи от Станислав Михайлов, въпреки че е в близост до складовете на фирмата му "Гранити". Стоянов иска да вземе терена на много по-ниска цена от тази, която му предлагат, и според разследващите точно това се оказва пагубно за него.

По онова време пък Михайлов е шеф на Агенцията за държавни вземания. След пореден отказ да купи земята Стоянов е отвлечен от подземния паркинг на дома си в Бургас, но и тогава не приема условията и осъмва с куршум в гърба. Година и половина по-късно тялото му беше открито след показания на един от извършителите на убийството Стоян Петров, който заведе разследващите до мястото, където са го заровили. Въпреки че през цялото време на процеса и на разследването Петров съдействаше, това не оказа влияние върху решението на върховните магистрати.

В решението на съдиите от Върховния касационен съд става ясно, че в хода на делото вината на Михайлов се доказва и от обясненията на Колев и Петров, които разказват, че именно той им показва Стоянов преди убийството и им разкрива навиците му. 

Съдът отказва да увеличи наказанията на подсъдимите, както иска прокуратурата, като отхвърля и доводите на подсъдимите за по-ниски наказания заради проточилото се дело. ВКС обяснява, че наказанията са снизходителни именно заради необходимостта да бъде отчетен неразумно дългият срок на делото.

Четете още

20 г. затвор за бивш шеф на “Държавни вземания”, но ако го намерят (Обзор)
20 г. затвор за бивш шеф на “Държавни вземания”, но ако го намерят (Обзор)

20 г. затвор за бивш шеф на “Държавни вземания”, но ако го намерят (Обзор)

Изчезнало тялото на бургаски бизнесмен?
Изчезнало тялото на бургаски бизнесмен?

Изчезнало тялото на бургаски бизнесмен?

Реклама
Реклама
Реклама