Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/6341507 www.bgdnes.bg

20 г. затвор за бивш шеф на “Държавни вземания”, но ако го намерят (Обзор)

Поръчал убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, издирват го с европейска заповед за арест

Присъдите по делото “Гранити” са за изпълнителите и посредника на мократа поръчка

Реклама

Общо 75 г. затвор постанови Бургаският окръжен съд по делото “Гранити” за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.

Съдът излезе с 4 тежки присъди, но само трима ще ги лежат за смъртта на 35-годишния предприемач.

20 г. получи бившият шеф на Агенцията по държавни вземания (АДВ) Станислав Михайлов за поръчителство на убийството, но той е в неизвестност от 2008 г. и се издирва с европейска заповед за арест.

Единият от петимата обвиняеми - частният съдебен изпълнител Галин Костов, бе оправдан като поръчител. Така

зад решетките

влизат само

Реклама

двамата

изпълнители на

мократа

поръчка

и посредникът.

20 г. е присъдата на Стоян Петров, който в момента излежава друго наказание, 18 г. бе постановена за Стоян Колев, а на 17 г. бе осъден Нено Стоянов, сочен за посредник между извършители и поръчители.

Между 15 и 20 г. поиска и прокуратурата, докато защитата пледираше за оправдателни присъди, тъй като липсвали данни за съпричастност на обвиняемите. И тримата ще обжалват пред по-горна инстанция.

Стоян Стоянов бе сред най-крупните бизнесмени в Бургас и един от учредителите на ГЕРБ в града. Преди да бъде убит,

имаше бизнес с

търговия със

строителни

материали,

който се разрасна при бума на строителството в първите години на новия век.

Той бе управител и съдружник на фирма “Гранити” ЕООД, която по онова време се сочеше за най-голямата компания в бранша в Източна България.

На 6 март 2008 г. бе отвлечен, а година по-късно тялото му бе открито заровено в земята без един крак в местността Горска нива край несебърското с. Паницово.

През това време никой не поиска откуп, което засили мистерията около смъртта на бизнесмена.

Разследващите установиха, че

Стоянов е бил

убит още същата

вечер след

похищението му

Сагата “Гранити” се точи от 8 г. Междувременно през 2016 г. след тежко боледуване почина бащата на Стоян Стоянов - Господин.

Сутринта в понеделник - 17 юли 2017 г., да чуе присъдите в съда се появи майката на бизнесмена Милка Стоянова, придружавана от сина му Герман, който вече е пораснал.

По време на отвличането момчето бе на 7 г., а месеци след похищението му се роди и дъщеря. Приятелката му Мария я кръсти на баща ѝ - Стеяна.

Заради негови разговори със Стоянов в хода на разследването се завъртя и името на бившия съпруг на Мария Тодор Стамов - Малкотърновския, който бе в някогашното обкръжение на Димитър Желязков - Митьо Очите. Версията за мотива бе, че го изнудвал за пари, но тя бързо отпадна.

За кратко подозрения се прокраднаха и към съдружниците му Ангел Христев и Галин Василев, но и те се оказаха несъстоятелни.

Сега фирма “Гранити” вече е закрита и е само блед спомен за някогашното величие на бизнесмена.

Делото тръгна през 2012 г., като преди това бе връщано 4 пъти в прокуратурата за доразследване. Бе върнато от ВКС, а после и от апелативния съд през 2014 г. заради ефективна присъда само на двама от обвиняемите.

Тогава Стоян Колев и Стоян Петров получиха по 18 г. затвор, а другите трима бяха оправдани.

Досега процесът многократно бе отлаган заради неявяване на свидетели, нередовно призовани и други адвокатски трикове. В хода на делото се смениха двама прокурори и два съдебни състава.

“Дано аз да доживея да видя убийците на сина ми”, проплака през април тази година Милка Стоянова. След произнасянето на присъдите в понеделник обаче тя отказа коментар.

Стоян Стоянов, който е от Сливен, бе отвлечен на 6 март 2008 г., след като паркирал лексуса си в подземния паркинг пред дома си в Бургас.

Според обвиненинето мотивът за убийството му е, че отказал да купи парцел от 2,5 дка до складовата база на “Гранити” по пътя за кв. “Меден рудник” на посочената от Станислав Михайлов и Галин Костов цена.

По онова време Михайлов е шеф на Агенцията за държавни вземания в Бургас, а Костов - съдия във Варна и по-късно става частен съдебен изпълнител.

Планът за отвличането на Стоян Стоянов е бил задействан след един от поредните му откази да купи имота за невероятните 800 хил. лв. Бизнесменът бил натъпкан в багажник на джип от двама души и откаран на паркинг в Обзор.

След като и тогава не склонил да плати нереално високата цена, заплашил, че ще подаде сигнал в прокуратурата. Тогава похитителите го качили обратно в колата и го свалили в гориста местност край Несебър.

Докато се

облекчавал, бил

гръмнат с един

куршум в тила

и после заровен.

Един от подсъдимите - Стоян Петров, води разследващия екип до лобното място на убития Стоянов. ДНК експертиза потвърждава самоличността му и така най-накрая - 6 г. след изчезването му, става ясно, че изчезналият шеф на фирма “Гранити” не е между живите.

“Брат ми е бил заплашван - служител от “Гранити” е чул как някакъв човек му казва: “Не забравяй, че животът ти струва 20 000 лв.”, разкрива пред разследващите братът на убития - Ивайло Стоянов.

В първите дни след похищението Ивайло директно говори за подозрително и съмнително поведение на съдружника Ангел Христев. Той се държал така, сякаш знаел, че Стоян никога няма да се върне. Дори предложил на семейството 1,2 млн. лв. и месечна издръжка от 1000 евро за сина му Герман.

Съдружниците Христев и Кръстев искали да осиновят второкласника и да го пратят в колеж в Швейцария. Христев отправил същото предложение и на Мария Милкова, която роди дъщеричка от Стоян, но тя категорично отказала да я даде за осиновяване.

“Стоян не ми е казвал, че е бил заплашван, но

няколко пъти ме

попита дали бих

гледала сина му,

ако нещо се

случи с него”,

разказва в съда Мария Милкова.

Притеснителния разговор двамата провели 20-ина дни преди похищението. В друг разговор Стоян казал на приятелката си, че в най-скоро време трябва да припознае нероденото им дете.

“Зачудих се, но му отговорих, че има време, а и мислехме да сключим брак. Сега, като се връщам назад, това е бил сигнал, че нещо го е тревожело”, каза пред “24 часа” Мария преди няколко години.

Когато Стоян изчезва, тя е бременна в четвъртия месец. На едно от заседанията съвсем изненадващо Мария оттегли иска си за 600 хил. лв. обезщетение - 500 хил. за невръстната Стеяна и 100 хил. - за нея.

“Това е лично решение, никой не ми е оказвал натиск”, лаконична бе Милкова пред журналисти.

Майката и бащата на убития Стоян Стоянов искаха 500 000 лв. кръвнина от петимата подсъдими по делото.

Реклама
Реклама
Реклама