Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/18749465 www.bgdnes.bg

Зверски тайфун помита Япония с 216 км.ч., наредена е евакуация

Мощен тайфун се насочва към южна Япония във вторник, носейки проливни дъждове и нарушавайки движението високоскоростните влакове и полетите.Тайфунът „Шаншан" се движи към южната част на архипелага Амами, като поривите на вятъра достигат до 216 км/ч., предаде Нова тв.

Проливният дъжд предизвика временно спиране на движението на влака-стрела между градовете Хамамацу и Тойохаши. Закъснения имаше и в други части на високоскоростната мрежа и в регионалните влакове, съобщиха операторите на Централната японска железница и Западната японска железница. Japan Airlines съобщи, че ще отмени 116 вътрешни полета във вторник и сряда, както и шест международни полета.

Реклама

Японската метеорологична агенция призова жителите да се „евакуират от опасните места", тъй като предупреди за проливни дъждове и потенциални свлачища в централната част на област Шизуока и за високи вълни в южната част на област Амами.

Очаква се тайфунът Шаншан да се насочи към главния южен остров Кюшу по-късно тази седмица. Той идва след тайфуна „Ампил", който прекъсна стотици полети и влакове този месец. Въпреки че изсипа проливни дъждове, той причини само леки наранявания и щети, докато се движеше по тихоокеанското крайбрежие покрай района на Токио.

Стихията се появи дни след като тропическата буря Мария донесе рекордни дъждове в северните райони на Япония. Според проучване, публикувано миналия месец, тайфуните в региона се формират по-близо до бреговете, засилват се по-бързо и продължават по-дълго над сушата поради изменението на климата.

Четете още

Разрушено от тайфун българско село светна чисто ново

Разрушено от тайфун българско село светна чисто ново

Мощен тайфун удари Токио (Снимки)
Мощен тайфун удари Токио (Снимки)

Мощен тайфун удари Токио (Снимки)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама