Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17365053 www.bgdnes.bg

Разрушено от тайфун българско село светна чисто ново

След опустошителния смерч през ноември 

Всички отнесени покриви са ремонтирани, сменени са 30 паднали стълба

Чисто ново и като кукла вече е тежко пострадалото село Лъвино след опустошителния смерч в началото на ноември 2023-та. Зимата е минала без нови природни катаклизми, а хората са спокойни.

"Всички покриви са сменени, като половината от тях са чисто нови. Над 30 паднали от бурята стълба по улиците са подменени с нови. Всичко е ремонтирано благодарение на множеството доброволци, дарители и помощ от държавата, за която сме много благодарни. Както пострадалото Хитрино стана кукла след взрива, така и Лъвино вече е такова след тази ужасна буря. Общината кандидатства за смяна на цялото улично осветление с ново и това е последната стъпка, която е останала", каза добрата новина пред "България Днес" кметът на исперихското село Гюрсел Мустафа.

Реклама

На 4 ноември невиждан дотогава смерч връхлетява населеното място. Отнесени са покривите на повече от 100 къщи, а стълбовете по улиците падат като круши, някои от тях в дворове и върху домовете на местните жители. Още същия ден започва разчистване на щетите.

На място пристигат стотици доброволци от цялата страна, а от община Исперих отправят апел за дарения към българите у нас и в чужбина. За месец и половина са събрани близо 150 000 лв., разпределени за пострадалите.

Въпреки опустошителното торнадо, което вилня в Лъвино, жертви, за щастие, нямаше. За разлика от шуменското село Развигорово, където бурята отне живота на 51-годишния пастир Дехадим Арифов.

"Прибрал овцете и козите в селскостопанска постройка, там го сварила бурята. С бала люцерна бил в ръце. Стената се срутила и паднала върху него. Майка му го намерила. Мина аутопсията и го погребахме. Трудова злополука се води и семейството ще получи обезщетение, доколкото разбрах", каза пред "България Днес" кметът на населеното място Нердживан Исмаил.

Четете още

Кметът на бедстващото село Гюрсел Мустафа:  В Лъвино чакаме чудо!

Кметът на бедстващото село Гюрсел Мустафа: В Лъвино чакаме чудо!

(КОШМАРНИ СНИМКИ) Вижте щетите след ТОРНАДОТО в село Лъвино

(КОШМАРНИ СНИМКИ) Вижте щетите след ТОРНАДОТО в село Лъвино

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама