Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/17030422 www.bgdnes.bg

Ето кои спортисти бяха сгащени с наркотици

*На кокаин, марихуана и амфети

*Асен Бербатов три пъти спипван с дрога, Гълъбин Боевски е рекордьор

Международната антидопингова агенция (WADA) остави марихуаната в списъка със забранените вещества. Имаше сериозни разногласия по темата, като на това се противопоставиха от страна на САЩ и Нидерландия. Дискусиите се разпалиха след наказанието на спринтьорката Ша'Кари Ричардсън през 2021 г. Спортистите, при които са намерени следи от марихуана, ще продължат да бъдат наказвани. Плувецът Антъни Иванов и колегата му Борис Панайотов далеч не са първите спортисти, спипвани с наркотични вещества.

През миналата година братът на футболната ни легенда Димитър Бербатов - Асен, отново попадна в криминалните хроники. Той бе задържан в ареста в Благоевград, след като полицаи установиха при проверка, че е шофирал автомобила си след употреба на кокаин. След като е бил спрян от пътните полицаи, е направен обиск и на жилището му, но криминалистите не са открили наркотични вещества там. Асен Бербатов бе сред големите таланти в школата на ЦСКА, но така и не успява да се наложи на "Армията". Защитникът трудно понася тежестта на фамилията и стига само до отборите на "Конелиано", "Македонска слава", "Родопа" и "Пирин". През 2013 Районен съд – Дупница, осъди Асен Бербатов условно за притежание на 19 грама кокаин, открити в детското столче в колата му. Две години по-късно той бе осъден отново, на 14 месеца условно за разпространение на дрога.

Реклама

Бившият футболист на "Левски" си навлече проблеми с правосъдието заради дрога през 2023 г. Майкъл Тевия, който прекара две години при "сините", бе арестуван за разпространение на наркотици. 32-годишният полузащитник бил част от престъпна група, оперирала в района на Слънчев бряг. Бандитите продавали три вида дрога на наша територия - марихуана, кокаин и екстази. Използвани са тайници от африканците, като те били между 2 и 4 всеки ден - скрити в храстите, заровени в плажната ивица или до близки магазини. Ганаецът Тевия записа само 3 мача със синята фланелка през 2010 година, а освен това у нас игра още за "Локомотив" (Мездра), "Калиакра", "Любимец", "Хасково", "Поморие" и "Верея".

Миналия юни двама български спортисти, трениращи самбо и джудо, бяха арестувани във Великобритания с кокаин. Емил Андонов, който е състезател по бойно самбо, и Станислав Стефанов, професионален треньор по джудо, са били спрени от полицаи на Бауър Роуд, близо до Йорк. Стефанов е бил с ауди, а Андонов с тойота. Полицията заподозряла, че нещо не е наред, когато единият от тях се качил в колата на другия. Тогава те били проверени, а в тях били открити 30 пакетчета с кокаин.

"Никога повече наркотици!" Това обещание даде най-добрият български щангист Карлос Насар. Спортистът участва надрусан в гонка с полицията през 2022 г., след като отказа да спре на патрул. Тогава Насар се връща от парти в Слънчев бряг и кара бясно колата, въпреки че по това време няма шофьорска книжка.

"Научих урока си, никога повече няма да вземам наркотици - заяви Насар. - Дадох лош пример. Тази история ме свали ниско, много ниско... Чувствам го като предателство, за което съжалявам. Поемам своята отговорност за случая. Слава богу, че никой не пострада. Да, сгреших, признавам си!"

По време на инцидента Насар е на амфетамини и метамфетамини. Не е пил алкохол, но кара агресивно. Колата му е мощна и бие на очи. Тогава бърза и минава точно пред полицаите. Обкръжават го, а патрулката зад него кара със 150-160 км/ч. Насар се движи с повече. Твърди, че всичко това е вече зад гърба му и няма да се повтори.

Като сюжет от криминален екшън се развива случаят с олимпийския шампион по вдигане на тежести от Сидни 2000 Гълъбин Боевски. Той бе арестуван на летището в Сао Пауло с 9 кг кокаин през октомври 2011 година. Наркотиците са открити в тайници в два спортни сака на непълнолетната му тогава дъщеря Сара, която той е придружавал в международен тенис турнир. Боевски бе осъден на 9 години и 4 месеца в бразилски затвор. През 2013 г. ненадейно той се прибра в България, но така и подробности за предсрочното му освобождаване не бяха оповестени. След това Боевски емигрира в Лисабон, Португалия. Миналата година се появиха публикации, че щангистът отново е спипан с кокаин и вече дори излежава присъда в португалски затвор, но тези информации до момента не са потвърдени.

Реклама

През май 2011 г. българският ветроходец Димитър Топалов е задържан край бреговете на Франция с близо 400 килограма кокаин на борда на яхтата му "Бялата лястовица". Топалов бе един от четиримата номинирани за Златния глобус "Кор Кароли" за 2010 година и на практика връща България в трансатлантическите ветроходни регати след 14-годишно прекъсване. Количеството дрога на яхтата бе оценено на повече от 1 милион лева.

През юни 2010 година е арестуван и бившият лекоатлет Светослав Младенов. Той пласирал кокаин на други спортисти и бизнесмени. В сделките посредничела и жена му Емилия Пашова, която пък е бивша волейболистка.

В началото на 90-те Николай Антонов-Таланта става световен шампион на 200 метра и е най-бързият бял мъж на планетата. След спортната кариера съдбата му е белязана от наркотици, побоища, опит за самоубийство, хазарт, грабежи, престой в затвора. В началото на 2011-а Tаланта попада в криминалните хроники за въоръжен грабеж на микробус с цигари и пари. Влиза в психиатрия.

Четете още

Диона за кокаина: Може да си употребил назад във времето и още да стои в кръвта

Диона за кокаина: Може да си употребил назад във времето и още да стои в кръвта

Трима с кокаин хващат в Горни Богров

Трима с кокаин хващат в Горни Богров

Реклама
Реклама
Реклама