Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/16465775 www.bgdnes.bg

Нургюл Салимова обожава турското море, ето защо

Най-известната българска гросмайсторка Нургюл Салимова е втората от петте царици на шаха, за които "България Днес" ви разкрива интересни подробности извън "царската игра". В пет поредни дни представяме чаровните шахматистки извън черно-бялата дъска.

Царицата на българския шахмат Нургюл Салимова обожава турското море. Чаровната шахматистка обича пътешествията и любимата й дестинация за почивка е Турция. Гаджето на Нургюл - Джем Каан Гьокеран, живее и учи в Истанбул. Българката редовно гостува в турския мегаполис, за да се срещне с любимия си. Двамата с Нургюл се познават от деца. Любовта между тях пламва след много партии един срещу друг на шахматната дъска. Постепенно приятелството им прераства в нещо повече. 23-годишният майстор на шахмата активно помага в подготовките на Салимова за турнири, като често я придружава на тях. Не е тайна, че преди Джем Нургюл е имала няколко гаджета през годините. Българската царица на шаха предпочита за приятел и бъдещ съпруг млад мъж, който да е ангажиран със същия спорт. Така тя е сигурна, че любимият й ще я разбира.

Реклама

Младата красавица упорито крие личния си живот, но има някои подробности, които са наяве. Родното й село е Крепча, като и до днес тя живее там. Салимова не крие, че харесва спокойствието, природата и топлината. Единственият й проблем е транспортът, тъй като селото е далеч от София, разкрива Нургюл пред bTV.

Баща й Илхан и дядо й Салим са шахматисти. Именно те я запалват по черно-бялата дъска още от ранна детска възраст. Други спортисти няма в нейния род, а Салимова смята, че майка й е имала потенциала да стане шахматистка.

Между шах турнирите красавицата набляга на физическата подготовка. Прави пилатес упражнения у дома и обича дългите разходки. Няма специален хранителен режим и обича да си похапва шоколад. Други нейни хобита са гледането на филми и четенето на исторически романи. Разбира се, не пропуска и да поддържа социалните си мрежи. Нургюл вярва, че те не са вредни, ако не се прекалява. Освен това Салимова учи маркетинг в свищовската академия.

Само на 20 години, родената в село Крепча шахматиста е обиколила десетки държави в цял свят. Семейството на Нургюл често плаща със собствени средства разходите по състезанията за талантливата шахматистка. Красавицата обожава да пътува по света не само за турнири, а и понякога просто да си почине и похапне вкусотии. Шахматната ни царица вече е посетила Индия, Русия и почти всички европейски страни.

Салимова е благодарна за всичко, което има и е постигнала и продължава да постига. Мечтае и работи за големи неща и на още по-високо ниво. За нея не всичко е шах и кариера и се надява на правилни ходове и в личен план. Все пак е амбицирана да продължава да прославя България.

Четете още

ГОЛЯМ УСПЕХ! Нургюл Салимова и отборът по шахмат са европейски шампиони за жени

ГОЛЯМ УСПЕХ! Нургюл Салимова и отборът по шахмат са европейски шампиони за жени

Шахматното чудо Нургюл Салимова отиде при гаджето в Истанбул

Шахматното чудо Нургюл Салимова отиде при гаджето в Истанбул

Реклама
Реклама
Реклама