Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/19010775 www.bgdnes.bg

Екранният Гунди - актьорът Павел Иванов: Пелето ме научи на задна ножица!

Ролята ме подтикна да се грижа повече за семейството си

Кой е той

Павел Иванов е актьор, роден в Русе. Завършва НАТФИЗ през 2016 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. През 2014 г. влиза в трупата на Народния театър, а през 2017 г. започва да се подготвя за мащабната главна роля на Георги Аспарухов във филма "Гунди - легенда за любовта". През 2021 г. става известен на мнозина с ролята си на ветеринарния доктор в комедийния сериал "Татковци", както и взема участие във втория сезон на "Дяволското гърло". Има син, който също участва във биографичния филм на футболната легенда.

- Г-н Иванов, вие се готвите за ролята на Георги Аспарухов цели 6 години, в какво се изразяваше тази подготовка?

Реклама

- През 2017 г. ми се обади сценаристът на филма Емил Бонев. Попита ме дали имам интерес в бъдеще да започнем осъществяването на филма. Това го приех като подсказване, че след години евентуално е възможно да се случи такова нещо. Нещата стават дълго в киното. Реших да започна да се подготвям по темата независимо какво реализиране ще има, за да имам преднина. Представляваше подробно запознаване с живота на Георги Аспарухов и неговото семейство, в неговия професионален и личен план, доколкото имаше и бяха достъпни архивните материали. Другата графа касаеше физическата подготовка, така че като се стигне до момента на снимки, да съм готов за изпълнението на атлетиките, които той е изпълнявал на терена.

- Запознавайки се с живота на Аспарухов, какво ви изненада най-много?

- От дете бях чувал за легендарната деветка на националния отбор, както и на "Левски". За тази 9-ка, която скача много високо и завършва много високи центрирания. Успява да ги засече ниско на вратата или в средно положение и влиза с правилна трактовка в правилния момент в наказателното поле. Бях запознат с тези факти. Когато обаче започнахме да ги правим на терен, разбрах, че теорията и практиката са напълно различни неща. Защото не е толкова проста работа да преодолееш скачането на защитниците, чиято единствена цел е да те съборят на земята.

- Във филма ви видяхме да правите поне два пъти задна ножица! Как го научихте това движение?

- Задната ножица между другото, както и левият крак, както казва Станислав Ангелов-Пелето, е въпрос на самочувствие. Учи се с доста падания по асфалта. Впоследствие Йордан Йовчев ни осигури достъп до гимнастическата си зала. Аз и Станислав Ангелов влязохме вътре, за да започнем на по-обезопасен терен да изпипваме детайлите в самото обръщане на задната ножица, и то дори не с футболни топки, а с дунапрени, за да е по-безопасно за околните. От там оформихме детайлите, за да може топката да влиза в очертанията на вратата. Когато стана време за снимки, задните ножици се получаваха и опъваха мрежата!

- Какво е нещото, което един зрител не би забелязал на първо гледане във филма? Някакъв детайл, за който сте обърнали изключително внимание?

- На всяка една сцена бе обърнато специално дългосрочно внимание. Всичко е правено със сериозно изпипване на детайли. Мога да спомена за футболните сцени, за които се заговорихме. Те стават динамично, бързо - белязва се, поема се, центрира се, връща се или се случва някоя контузия. Тези неща стават за части от секундата. Истината е, че години работа стоят зад дори един ъгъл от един кадър, за да може камерата да мине от белязаната точка в белязания момент, да се извърши правилно атаката и много, много други подробности.

Реклама

- На пресконференцията се спомена, че веднага са се спрели на вас като актьор за главна роля. Кога вие разбрахте, че кастингът е минал още преди да има кастинг?

- Както ви споменах, от 2017 г. Работех целенасочено в подготовката, без да съм запознат по никакъв начин дали ще се реализира такъв филм или дали аз ще бъда част от него. Такова нещо не беше ясно. Някъде около празниците на 2022-2023 г., когато вече филмът и началото на снимките чукаха на вратата, тогава обявиха и проведоха един солиден кастинг, в който се явиха десетки, стотици актьори за тези роли, част от които бях и аз самият. Надявах се и вярвах, че предподготовката ми е дала малка преднина в познаването на образа на г-н Аспарухов.

- Имахте ли предчувствието поне, че вие ще бъдете избран?

- Не бих могъл да кажа, че предчувствието е било повече от желанието и мотивацията за това да получа ролята. Имах желанието, имах времето да се подготвя и да бъда най-убедителен за това.

- Как ви промени тази роля?

- Ще бъда честен. Забелязах, научих и разбрах за отношението на Георги Аспарухов към любимото му занимание, професията му – спорта, и за неговото отношение и любов към семейството, към неговата съпруга и детенцето им. Това отношение към тези любими неща, които те водят като личност и като мъж, остави отражение върху мен. Предполагам ролята ме накара да обърна внимание към това да правя нещата, които обичам, и да се грижа за семейството си.

- Няма как да не видя нещо подобно между Гунди и неговия син с вас и вашия син, с който често ви виждам в социалните мрежи. Виждате ли в себе си Гунди, когато прекарвате време с вашето семейство?

- Аз обичам да играя с детето си на топка и да се занимаваме с различни диви занимания. Може да се каже, че в такива моменти познавам фактологическата истина за Аспарухов как той си е играл със сина си. Това е един забавен и хубав момент също и в моето ежедневие.

- А колко голяма част от вас е в ролята на Гунди във филма?

- Много голяма. Защото имах откровеното желание да снимаме съвсем честно и през трактовката на моето усещане. С огромното уважаване и съобразяване с всичко. Надявах се да намираме във всяка тема, която е засегната във филма, тема аналог и реплика в моя личен живот - в семейството и в професията. Да се оформя усещането от преживяването във филма от призмата на моя персонален живот, така че да придобие чувствена действителност - да е истинско, а не измислено.

- Тогава къде срещате в реалния живот сблъсъка на Георги Аспарухов с Държавна сигурност във вашия свят?

- Никъде не може да срещнеш такъв сблъсък, на какъвто са ставали жертва не само г-н Аспарухов, но и много други исторически личности от тогава. Такава реплика може да бъде направена на принципа на нагаждането - въобразяването, че има хора около теб, които анализират и трактоват твоето поведение по нечист начин и с други цели. Хора, които следят какво правиш в публичния и личния си сакрален живот. Слава Богу в момента нямаме това в живота ни.

Четете още

Иван и Андрей: Ние почти не спим през последните месеци

Иван и Андрей: Ние почти не спим през последните месеци

"Левски" почита филма за Гунди на екипите

"Левски" почита филма за Гунди на екипите

За Ванга смъртта на Аспарухов и Котков е убийство

За Ванга смъртта на Аспарухов и Котков е убийство

Футболът едва не развел Гунди

Футболът едва не развел Гунди

Реклама
Реклама
Реклама