Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18973071 www.bgdnes.bg

Футболът едва не развел Гунди

Филмът за легендата разкрива

Аспарухов и Лита се венчават, за да спасят любовта си

Апокрифна тема от живота на най-обичания български футболист за ХХ век - Георги Аспарухов, засягат авторите на филма "Гунди - легенда за любовта", който скоро предстои да се завърти по киноекраните в страната. А именно за кризата в брака му с любимата Величка Маркова.

Близо тричасовата лента, която се гледа иначе на един дъх, показва и други аспекти от живота на легендата, загинала на едва 28-годишна възраст. По-конкретно за епизода с назряващия развод, когато Лита взема невръстния им син Андрей и се прибира при родителите си, в софийските и футболните среди се носят какви ли не легенди и слухове, изкривени от дистанцията на времето. В лентата самият Гунди признава, че има две мечти - да играе за "Левски" и да се ожени за обещаващата в гимназиалната си възраст волейболистка. И двете се сбъдват, но в един момент футболната взема сериозен превес, докато втората трупа в себе си разочарование от липсата на баланс между нея, футбола и славата.

Реклама

Известно е, че край на кризата се слага, след като двамата се вричат и пред Бог в Троянския манастир. Близки до звездната двойка твърдят, че родителите им дълго мислили как да спасят младото семейство и накрая стигнали до извода, че вричане пред Бог ще помогне. Историята потвърждава, че това се е случило, поне до гибелта на любимеца на народа през 1971 г.

Както за кризата в личен план, така и във футболен на Гунди има и намесата на зловещата тогава Държавна сигурност. Тайните служби опитват да вербуват още младия футболист, но макар и да опитват няколко години, той не се поддава дори и на заплахите. Доколко нещата са били такива, каквито са представени в лентата, не може никой да каже, а и никога няма да се разбере.

Бурни аплодисменти, сълзи и смях се чуха в киносалона "Одеон", което бе домакин на предпремиерата на филма "Гунди - легенда за любовта". Работата, коствала цели четири милиона за създаването й, успя да грабне сърцата на взискателната медийна аудитория. Тайната на умело пресъздадената биография лежи в директния контакт със съпругата на футболиста - Величка Маркова-Лита.

Присъствието на съпругата на Аспарухов в творческия процес е неотменимо. "Тя беше на снимачната площадка с нас от първия ден", сподели актрисата Александра Свиленова, играеща ролята на любовта на Гунди.

"Лита отвори сърцето си пред нас и ни допусна в най-съкровените си спомени, за да създадем този труд", допълни Андрей Арнаудов, копродуцент на филма.

Филмът убедително ни пренася в ерата на емблематичния живот на историческата личност и не само лика на актьорите създава магичното пътуване във времето. Декорите отговарят на своето време, костюмите също. Още едно реалистично присъствие е това на Държавна сигурност, която е тероризирала живота на един от най-известните българи по наше време. Емил Бонев, сценарист на мащабния проект, коментира: "В многото разговори с Лита тя ми е споделяла как са ги подслушвали и как са ги преследвали. Доказателства като документация в Държавния архив няма, но фактите са известни на всеки".

Реклама

За още един интересен момент повдига завесата Бонев. Този, в който избират главната роля:

"След като донесох цялата папка работи и информация, които събрах от всякакви източници, носех и един албум, в който бях събрал възможни роли. Първият беше Павел и аз го бях харесал от пръв поглед. Подавам албума на Лита. Поглежда първата снимка, поглежда втората, поглежда третата и ми казва: "Емо, това е Георги!".

В каста на филма участват и лица, които са имали директно познанство с Георги Аспарухов. Един от тях е Емил Марков: "Помня, когато се запознах с него. Бях малък", сподели актьорът на пресконференцията на филма. Пенко Господинов, изиграл агент Томов, допълва: "Много ми е позната цялата история за ДС. Баща ми беше член на БКП и беше изхвърлен. Впоследствие животът му беше съсипан".

УНИКАЛНИ СНИМКИ

"България Днес" за пръв път показва снимка, свидетелстваща за кризата в брака на Георги Аспарухов и Величка Маркова. При това с обяснение от сестрата на Футболист №1 за ХХ век на България - Лидия Карова.

"Случиха се някакви неща между батко и Лита, кой е бил крив, кой прав, те си знаят - разказва г-жа Карова. - Но татко, дядо Аспарух, толкова се беше ядосал, че взе една писалка и надраска лицето на Лита на сватбената им снимка. После нещата се оправиха, двамата отидоха да се венчаят, за да спасят брака си."

Четете още

"Гунди – Легенда за любовта" с гала премиера в Пловдив

"Гунди – Легенда за любовта" с гала премиера в Пловдив

Синът на Гунди почете Павката Панов, който днес трябваше да стане на 74

Синът на Гунди почете Павката Панов, който днес трябваше да стане на 74

МНОГО МИЛО! Екранният Гунди рита топка с бебето

МНОГО МИЛО! Екранният Гунди рита топка с бебето

400 кила бута екранният Гунди

400 кила бута екранният Гунди

Реклама
Реклама
Реклама