Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/14297426 www.bgdnes.bg

Кметъла Цонко Цонев каза най-голямата си мъка

Безследно изчезна и паметникът на Джон Лоутън

Кой е той

Цонко Цонев, по-известен като Кметъла, е роден в Каварна и бе кмет на града 12 години. Завършва средно образование в МГ "Иван Вазов" в Добрич. Висшето си получава в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1994 е юрист на общината, а от 1995 до 1999 г. е общински съветник. Избран за Мъж на годината в България за 2005 г. По негова идея се провеждаше фестивалът "Каварна рок фест", направил града прочут в страната и извън нея.

- Г-н Цонев, наближава 6 май, празникът на Каварна. Помнят се празненствата, с които се откриваше рок сезонът. Планира ли се нещо сега?

Реклама

- Нямам представа, защото още не са обявили програмата. При нас празниците вече са свързани с голяма тайнственост. Имаше оправдания с коронавируса, сега сигурно е войната, кой знае какво още ще измислят (смее се).

Преди ставаше всенароден празник, продължаваше два-три дни. Идваха величия като Глен Хюз, "Ел Ей Гънс", "Прити Мейдс", "Майкъл Шенкър Груп" и други световни звезди. Но и български изпълнители имаше, ансамбли за народни песни и танци, групата на Нешка Робева... Сега концепцията е тайнственост, чакаме изненади.

- Вашия град бе рок столицата, какво стана? Хиляди хора си я искат обратно.

- Няма я в момента. Даже откраднаха паметника на Джон Лоутън. Миналата година на първи юли го откриха, беше сложен седнал върху една пейка, имаше патаклама, каниха медии. След ден изчезна, никой не знае и досега къде е. Както изчезна паметникът на Джон Лоутън, така изчезна и фестивалът. Спонсорът каза, че трябва нещо да се доработи, от общината казаха, че ще го обезопасяват, ще слагат лампи... Абсурдът е и друг - от общината го актуваха като преместваем обект?! За пръв път чувам някъде в света да има преместваем паметник (смее се).

- Може ли да се възстанови фестивалът?

Реклама

- Може. Но трябва да стане, както бе създаден, да се извърви пътят от концерти, после дойде идеята да прерасне във фестивал и се разви до истинско събитие. После всичко изчезна. Трябва да се възроди рок традицията и не само защото имаше и много други големи прояви като фестивала на фойерверките, рибния и миден фест, който сега е с кебапчета (смее се). За съжаление, Каварна остана без култура, даже закриха отдела в общината, уволниха и тримата служители.

- Вие оставихте наследство на града стадион, футболен и волейболен отбори, спортна зала, тенис кортове и други съоръжения, виждаме, че и те вече са запуснати.

- Кортовете са затворени, защото решиха, че трябва да изберат с конкурс фирма, която да ги поддържа, има обжалване и така за пръв път от 25 години кортовете останаха затворени. Там освен децата идват да играят и туристи, което е приходи за общината. От година и половина стои затворена и една спортна площадка, която бе изградена с европейски средства. Никой не знае защо. Детските площадки не се поддържат и вече са изпотрошени. Абдикира се от масовия спорт, а щом унищожаваш него, нагоре няма нищо. Културата и спортът не са приоритет.

- А кое е приоритет?

- Приоритет е да се събарят заведенията в Каварна. Туристически град, а са издадени 15 заповеди за премахване на обекти. Водят се дела. Също и уволненията. По принцип смяната на хората в екипите става в първите месеци след идването на власт на новата управа. А при нас четири месеца преди изборите наесен се уволняват 60% от администрацията. При това и хора на високи длъжности като главния архитект, заместник-кмет, шефове на отдели, директори на дирекции, и идват хора извън Каварна, което ме навява на някакви други, немного почтени мисли, за причините.

Ние сме единствената община от 265 в България, която от три години няма секретар, след като почина Дарина Кулишева. За секретар на четиричасов работен ден с трудов договор е назначен един заместник-кмет. Което е пълен абсурд, защото не може този човек да изпълнява функциите и на държавен служител.

- Задава се и туристическият сезон, виждаме някакви странни неща на плажа например, ще има ли къде да се пекат летовниците?

- Плажче имаше, започна някакъв проект, свалиха едни камъни и то изчезна. Ами "Болата"? Нито пътят е поддържан, нито се прави нещо да се ремонтира буната, защото при буря и дъжд не ми се мисли какво ще стане - езеро. "Болата" е един от най-красивите плажове в света, за там бяха големи обещания, но по пътя скоро няма да може да се стигне.

Съжалявам, че все за негативни неща говоря, но имам чувството, че сегашното управление е перпетуум мобиле за създаване на проблеми на хората, на малкия и средния бизнес. Отказаха категоризация на обекти за тези, които са неудобни. Има лично отношение особено в туристическия бизнес. Увеличиха такса смет, аз я атакувах пред областния управител, той я внесе в съда, отмениха предварителното изпълнение, тоест не могат да събират новата такса. Но администрацията и до днес си я събира. Работи се незаконно с жестоки нарушения. Ние сме пример за беззаконие, базово нарушаване на разпоредбите за държавната администрация, за местното самоуправление. Има заведения, които са наистина незаконни, но тях не ги пипат. Двойният аршин също вбесява хората.

- Как успяхте да превърнете Каварна в бижу навремето?

- С много работа и с екип. Бяхме смазана машина, изградихме контакти, имахме отношение към културата, спорта. Имахме бюджет за културна реклама, канехме най-добрите театрални постановки, създадохме фестивала "С България в сърцето" с Илия Луков, идваха българчета от чужбина да пеят. Добрите примери се мултиплицираха, на други места създадоха такива и сега процъфтяват, като този на еленския бут например. В други общини започнаха да организират и рок концерти.

Общинската администрация трябва да обслужва хората, а не хората да обслужват нея. Сегашната администрация работи на принципа: щом може да направи нещо, ще го направи. Питал съм кметицата защо прави едно или друго, а тя ми отговаря: "Защото мога". Това е много вредно - да упражняваш властта, защото можеш, а не в служба на хората.

- Първо пред "България Днес" обявихте преди година, че отново ще се кандидатирате, събрахте ли вече екип?

- Готов съм с екипа, кои ще са кметовете по селата, листата, всичко. Утре да кажат и се явяваме. Важно е да събереш качествени хора, защото сам човек не може да свърши много. Сегашната госпожа кмет аз съм я назначавал през 2008 г. Но човек не може да бъде пророк кой в какво ще се превърне.

На линия съм да върнем блясъка на Каварна. Не спирам да работя, ето правим в Шабла Джулай тази година, вече 20 години работя за този празник, било дори и в Тутракан и на други места. За жалост, при нас в момента няма какво да помагам. Тук се създават проблеми, за да може после да се решават срещу съответните възнаграждения.

Четете още

Джон Лоутън с монумент на Камен бряг

Джон Лоутън с монумент на Камен бряг

Изложиха колата с автографи на Кметъла Цонко

Изложиха колата с автографи на Кметъла Цонко

Кметъла Цонко Цонев:
Джон Лоутън трябва да има паметник в Каварна
Кметъла Цонко Цонев:
Джон Лоутън трябва да има паметник в Каварна

Кметъла Цонко Цонев: Джон Лоутън трябва да има паметник в Каварна

Цонко Цонев-Кметъла от Каварна: Идиоти откраднаха очилата от паметника на Жоро Минчев
Цонко Цонев-Кметъла от Каварна: Идиоти откраднаха очилата от паметника на Жоро Минчев

Цонко Цонев-Кметъла от Каварна: Идиоти откраднаха очилата от паметника на Жоро Минчев

Реклама