Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/9945055 www.bgdnes.bg

Цонко Цонев-Кметъла от Каварна: Идиоти откраднаха очилата от паметника на Жоро Минчев

Кен Хенсли от "Юрая хийп" бе изумен, че празнуваме изгрева на песента му "Джулай морнинг" 

КОЙ Е ТОЙ

Цонко Цонев е бивш кмет на Каварна. Роден е на 3 юни 1967 г. Избран за Мъж на България за 2005 г. Отявлен фен на рок музиката и по негова идея се провежда фестивалът "Каварна рок фест", който събира легенди на жиците от цял свят и прави Каварна рок столица на България. Тематичният му автомобил "Пежо" е украсен с автографите на стотици идоли на рокаджиите. Как посрещна Джулай морнинг на Камен бряг и как приема присъствието на политици там, Цонев разказа за "България Днес".

Реклама

Надя Панкова

- Г-н Цонев, посрещнахте за поредна година Джулая на Камен бряг. Какви са първите емоции няколко часа по-късно?

- Те са същите като при предишните посрещания, няма голяма разлика, това е винаги нещо хубаво - посрещането на слънцето на морския бряг с музиката на "Юрая хийп". Това винаги е позитивна емоция. Много приятно и зареждащо. В сравнение с миналата година обаче имаше много повече хора! Всъщност аз няколко години в Тутракан посрещах празника, но на Камен бряг в четвъртък в сравнение с миналата година хората бяха три пъти повече. Годината, миналата година, беше тежка за всички, за целия свят.

- Тежка заради пандемията. Коронавирусът засегна ли ви?

- Не, не ме засегна.

- На какво отдавате традицията за посрещане на Джулая само в България? Никъде по света няма такова честване на първия юлски изгрев.

- В сряда вечерта, като започвахме събирането, изведнъж се появи екип на немската телевизия ARD. Нещо друго снимаха и случайно разбрали за нашата традиция. И вечерта дойдоха на Камен бряг, намериха ме, бяха много изненадани от мащабите на това, което видяха. Особено като им казах, че има германец, който ми помага тази година за организацията, видях изненадата им! Това, което видяха, ги изуми - толкова хиляди хора на едно място, сутринта пак бяха тук, свързах ги с въпросния германец и хората стояха до края на празника в шест и половина сутринта! Отразиха си събитието, направиха си интервюта, видях как, както и на други чужденци, им подейства това честване, тази наша традиция. Даже Кен Хенсли - авторът на песента "Джулай морнинг", когато дойде за пръв път тук през 2008 г., бе изненадан, че негова песен е станала повод за такъв празник! И то още по времето на комунизма. Това е уникално!

- Заради репресиите на комунизма ли е възникнала тази традиция? Като форма на бунт, като нещо забранено?

- Всъщност тогава са се събирали много малко хора, с касетофони, не е било заплаха за режима, просто някаква екстравагантност. Сигурно и така са го приемали от властта. Иначе биха го ликвидирали. Не виждам подобно явление да съществува, ако подриваше устоите на тоталитарна държава. Явно не е било опасно за тях, знаели са за събиранията.

Реклама

- Като казахте власт, на Джулай присъстваха доста кандидат-депутати, които са пропускали празника предходни години.

- Ха-ха, да, предни години ги е нямало, аз не ги видях. Чух, че имало кандидат-депутати наистина. Аз тези смели хора не ги бях виждал, нито пък знаех, че са с такива нагласи, че и да са ги проявявали! Тъжно е това! Лошото на Джулая е, че съвпадна с кампанията и се получи жалка картинка. Едни изведнъж много свободомислещи хора идват, които преди не си ги виждал нито веднъж. Това надали ще им донесе дивидент, защото това не е постоянно поведение. Отявлени рок фенове от политиката не бяха на Джулая. Но тези, които го използваха за политически цели, не смятам, че нещо са спечелили, а напротив - този, който е идвал всяка година, е уважаван човек за мен, другите са използвачи на момента. Смешно и жалко!

- А вие имате ли пропуснато честване на Джулая?

- Нямам! Даже сега се старая дъщеря ми, тя е на 11 сега и от 4-годишна е с мен по джулаите, да няма. От съзнателните си моменти тя помни първи юли и чака, има изграден манталитет, очакване това събитие да дойде, има го изградено като история в себе си. И тази година ми направи впечатление, че много семейства с малки деца бяха там, дори знаеха песните на "Юрая", които не са от тяхното поколение.

- Разкажете как приемате инициативата на кмета на Каварна Елена Балтаджиева да постави пежото с автографите на Алеята на рока? Тя разказа за "България Днес", че била потресена, че е искано колата да се продаде.

- Тя беше потресена, ама на стотици километри от Каварна, защото бе зам.-кметица на Тутракан. Тогава не реагира, когато поискаха да я продават, нали? Балтаджиева се е потресла дистанционно, чак след години във вашия вестник го казва. Ако беше реагирала навреме, щях да го уважа. А сега, след дъжд качулка. Бях против и сега съм против колата да е на рок алеята, не знам как ще я опази. Това е много опасно. Но засега поне това е само на приказки, това е идея.

- Ама какви съграждани имате в Каварна, че няма да се опази колата?!

- В парка се е посягало на лампи, разбити бяха шахматни дъски, потрошиха ги, а бяха полезни неща. На Георги Минчев му бяха откраднали очилата от паметника, не знам кои са, може съграждани или гастролиращи идиоти. Правихме нови очила... Те го правят, без да се замислят за лошите резултати и последици. Отделно колата - тя е снета от отчет, тя е няколко тона желязо, няма номер, няма нищо! Но нека да видим, аз съм се наслушал на много обещания, пък резултатите ги виждам. Балтаджиева дори не си е мръднала пръста да организира и едно мероприятие, за да донесе още един подпис на тая кола. И се разчита на краткотрайния дивидент, но нямаш концерти, нямаш фестивали, нищо. Джулая го правим в Камен бряг вече две години без общината! Това са фактите.

Реклама
Реклама
Реклама