Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/20435266 www.bgdnes.bg

Стрес и недоспиване докарват мигрена

  • Спасява ви моминската вратига
  • Яжте мляко, спанак и крехко месо

ПРИЧИНИТЕЛИ НА МИГРЕНА

Един или няколко от изброените фактори провокират мигренозните пристъпи:

- Определени храни, предимно сирене, шоколад, червено вино, пържени ястия и цитрусови плодове;

Реклама

- Ниско ниво на кръвната захар поради глад или прекомерен прием на рафинирани въглехидрати;

- Обезводняване;

- Стрес, шок или притеснение;

- Недоспиване;

- Ярка или цветна светлина;

- Силен шум;

- Климатични промени;

- Сух климат или топъл, сух вятьр;

- Хормонални промени.

Същото се отнася и за равнището на други невротрансмитери като калций и магнезий.

Симптомите варират според индивида, но за всички е характерна жестока, пулсираща болка от едната страна на главата. Възможно е пристъпите да са предшествани от траещи до час странни усещания (аура), например проблясващи светлини, зигзагообразни линии или сляпо петно в полезрението. Щом главоболието започне, мнозина усещат гадене и повръщат или стават свръхчувствителни към светлина и звуци. Други евентуални симптоми са световъртеж, изтръпване и безчувственост.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ГЛАВОБОЛИЕ

Установете чрез наблюдение кои фактори провокират пристъпите и сведете въздействието им до минимум. Например ако мигрената е свързана със стрес и предменструални хормонални промени, не планирайте в този период важни събития. Ако сте забелязали, че оплакванията ви са свързани с проблеми при пътуване, избягвайте да се храните обилно преди дълъг път. В случай че пристъпите се появяват периодично - на 10 до 40 дни, не допускайте в "критичните дни" фактори, провокиращи състоянието.

Хранителен режим: При небалансирано хранене вероятността от мигренозен пристъп е по-голяма, затова употребявайте храни, богати на витамин В (рибофлавин): пълнозърнести продукти, жълтьци, прясно мляко, спанак и крехко месо. За да избегнете колебанията на кръвната захар, яжте малко, но често, като подбирате бавносмилаеми сложни въглехидрати (пълнозърнести и бобови), вместо храни, съдържащи бяло брашно или захар. Сладките и рафинираните продукти бързо повишават нивото на кръвната захар, а след това тя рязко спада, като подобни колебания предизвикват мигренозен пристъп при някои хора.

За да установите кои храни провокират състоянието, няколко седмици записвайте подробно всичко, с което се храните. Някои, страдащи от мигрена, имат непоносимост към тирамин - аминокиселина, която е сред вероятните причинители поради влиянието си върху кръвоносните съдове в мозъка. Тя се съдържа в следните храни: шоколад, сирене, говеждо месо, черен дроб, яйца, бира, червено вино и други продукти, в конто е налице ферментация, както и в някои плодове и зеленчуци (банани, портокали, сливи, бакла, спанак, домати и др.).

Причина за пристъпа може да бъде и хранителна алергия (най-често от пшеница, прясно мляко, сирене, домати, портокали и картофи) или прием на чай, кафе, кока-кола и други напитки, съдържащи кофеин.

Една особеност обаче пречи на точното установяване на причината, която провокира пристъпа. Преди настъпването на същинското главоболие вече нарушените нива на невротрансмитерите пораждат желание за определени храни. Следователно това, което сте консумирали иепосредствено преди пристъпа, не е действителният виновник за него, въпреки че симптомите се появяват точно след употребата му.

Реклама

Чувствителност към светлина: Отблясъците от вода, сняг и друга повърхности провокират пристъп на мигрена при хора, които са свръхчувствителни към светлината. За тях се препоръчват слънчеви очила с поляризиращи стъкла и висококачествени лещи.

Ако проблемът се явява заради компютърния екран, регулирайте нивата на контраст и яркост, за да избегнете ефекта на отразяването. Понякога пристьпите се предотвратяват, ако наоколо преобладават сини или зелени тонове, което лесно се постига с определени лещи.

Качеството на въздуха: При много сух въздух се увеличава концентрацията на положително заредените йони, които повишават нивото на невротрансмитера серотонин, а неговите стойности се покачват по време на мигренозен пристъп. Отрицателните йони облекчават симптомите и съкращават тяхното времетраене. Затова, за да повишите концентрацията на тези йони, проветрявайте често, отглеждайте много стайни растения и използвайте овлажнител за въздух и/или йонизатор.

Стрес: Той е сред най-честите причинители на мигрената, затова се научете да го контролирате. За целта особено полезни са релаксиращата терапия, масажът, йогата, медитацията и ароматерапията. Някои хора се справят с напрежението, но получават пристъпи, след като то отмине, затова е добре да потърсят по-ефективни техники за неговото преодоляване.

Хранителни добавки: Съществуват доказателства, че 5-хидрокситриптофанът, форма на аминокиселината триптофан, предотвратява мигрената. Пийте три пъти дневно по 100 мг. Някои хора обаче получават гадене от него. Ако вземате антидепресанти, се консултирайте с лекуващия си лекар. Препоръчителен е също и приемът на хранителни добавки като магнезий и калций, а също и на витамин В2 (рибофлавин).

Билколечение: Определени вещества в горчивите листа на моминската вратига притежават противовъзпалителен и съдоразширяващ ефект. Ако усещате приближаването на пристъпа, добавете към сандвич 2-3 листа от растението, за да избегнете неприятния му вкус или вземете таблетка или капсула с билков екстракт. Възможна е всекидневната му употреба за дългосрочна профилактика. Не ползвайте билката, ако сте бременна, кърмите или сте алергична към нея.

Мажете слепоочията със смес от хрян и мас

Легнете в проветрено и затъмнено помещение веднага щом усетите приближаването на мигренозния пристъп. По този начин или ще успеете да го предотвратите, или поне ще намалите интензивността му.

1 рецепта - Петър Руменов, София:

а) ситно счукани корени от хрян и свинска мас се смесват. Със сместа се намазват слепоочията при пристъп на мигрена;

б) правят се контрастни бани на долните крайници. Последователно се потапят в топла и студена вода.

2 рецепта - Димитър Манолов, София:

По време на хранене се взема по 1 с.л. мед, смесен с ябълков оцет.

3 рецепта - Ганка Данева, Хасково:

Една шепа цветове от невен се накисват в оцет или вино. Престояват 1 час и след това се слагат върху мястото на болката.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Природата ни дава доказан лек за алергия

Здравейте, проф. Мермерски! Казвам се Валери Спиридонов и живея в гр. Благоевград. Имам алергия, която сега се обостря най-много. Какво ще ми препоръчате?

1 рецепта - Грозденка Пашкулева е уникален случай, който ви предлагаме:

а) През 1980 г. се разболях от шарка. Като малка не съм боледувала, но от децата ме прихвана. Лекарката ме лекува за грип, тъй като години ми бяха повече и не вярваше, че може да е шарка. Шарката не трябва да се лекува с антибиотик и от една ампула антибиотик избих цялата. Получих възпаление на яйчниците. Три поредни дни алергични шокове. В Пазарджик 90 дни лежах в болницата, на системи, повръщах, не се хранех, специалист по алергология викаха, лекарства, инжекции и за миг - малко успокоява и пак кризи.

Ето как се излекувах:

а) Взема се от билкова аптека 2 с.л. живовляк - широколист, 1 с.л. жълт кантарион, 1 с. л. маточина и се заливат с 1 литър студена вода. Ври 10 мин. Маха се от печката, сипва се в термос и това се изпива за 1 ден - сутрин, обед и вечер по 1 ч.ч. преди храна. През деня се изяжда по 1 лимон заедно с корите.

На втората седмица имах коренна промяна.

С тази рецепта първия път се лекувах 3 месеца. Оттогава насам на алергична основа само за една седмица се оправям.

Сега само когато почувствам сърбеж и се изрина от нещо, веднага се мажа с лавандулов спирт и като изсъхне се намазвам с риванол. Премахва сърбежа и успокоява.

На доста хора съм я дала тази рецепта и ми се обадиха, че са доволни и имат ефект.

2 рецепта - при алергична хрема - Първолета Филипова, Монтана:

Излекувах се, като:

а) 3 пъти на ден ноздрите се мажат дълбоко с бадемово масло;

б) смесват се 3 ч.л. сок от червено цвекло с 2 ч.л. течен пчелен мед - 4 пъти на ден във всяка ноздра се капват по 3 капки.

3 рецепта - против поленова алергия от цъфтеж на липите - Маргарита Митракова. Русе:

Госпожа Митракова се е спасила от поленова алергия по следния начин: в 50 мл вряла вода се слагат 2 щипки коприва. Престоява, докато изстине, и се пият по 2-3 чаши на ден.

Четете още

Множествена склероза? Не се отказвайте!

Множествена склероза? Не се отказвайте!

Мъх от дъб е цяр за сливиците

Мъх от дъб е цяр за сливиците

Простуда и влага засилват дископатията

Простуда и влага засилват дископатията

Лук цери алергията

Лук цери алергията

Реклама
Реклама
Реклама