Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18942839 www.bgdnes.bg

Хайде стига, бе! Ловят кефали под метрото в София

Река Какач извира от Люлин планина, тече през столични квартали и се влива в Искър

Удивително, но факт! Ентусиасти ловят риба под станция на софийското метро, видя "България Днес". Речни кефали от всякакъв калибър, както и черни мрени плуват в малката река Какач. Тя протича през някои столични квартали като "Връбница" и "Обеля", "Илиянци". Макар да се замърсява с битови отпадъци в градската среда все пак подходящи условия за живот във водите й намират някои видове риби.

Реклама

Популярният майстор на спининг риболова Михаил Петров успява да улови доста кефали. Тези риби разговорно са наричани с наименованието кленове. Мишо облавя участъка от метростанция "Обеля", та чак до железопътния мост край "Илиянци". Преминава през изкуствено изграденото корито на реката, замята в бетонови тунели и шахти. Стрийт фишингът, в превод "уличен риболов", добива все по-голяма популярност. Идеята е да се търсят риби на водоеми в типично градски условия, където повечето хора не биха повярвали, че може да се улови нещо на въдицата. 

"Днес ще ловим риба в крайните квартали на София", анонсира Петров на видео в своя ютюб канал "Twitch Fishing". Още с първото замятане, точно в непосредствена близост до метростанция "Обеля", е уловен речен кефал. Използвана е изкуствена примамка блесна. Впоследствие се хващат и още по-големи екземпляри, въпреки че дълбочината по река Какач почти никъде не надхвърля половин метър. Воблерът "Chub bug" със зелен цвят също се оказва особено успешен за по-едрите риби. 

Реката протича през най-северозападната част на Северен парк в София. Живущите наблизо си спомнят как преди време тя е била значително по-чиста и е гъмжала от живот. "На тази река през далечната 1996 г. имаше много кротушки и яко ги сецахме", казва местен рибар.

Какач е наричана още Банкенска река. Общата й дължина е едва 33,5 километра. Извира от връх Градище в Люлин планина. Тече на североизток покрай Банкя и София. Влива се като ляв приток в р. Искър, недалеч от град Нови Искър. Речната й система включва по-малките реки Голема и Шеовица. Всъщност именно връзката й с Искър оказва своето влияние и от там навлизат пасажи с риба, търсейки по-спокойна вода. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

РЕКОРД! Уловиха шаран първолак

РЕКОРД! Уловиха шаран първолак

УНИКАЛНА СЛУКА! Рибари хванаха златната рибка

УНИКАЛНА СЛУКА! Рибари хванаха златната рибка

Реклама
Реклама
Реклама