Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/19161209 www.bgdnes.bg

Фурнаджиев: Министерството на спорта да поеме контрола над детско-юношеските школи

Първият вицепрезидент на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев изрази позиция, че Министерството на младежта и спорта трябва да поеме контрола над детско-юношеските школи. Според него тази стъпка ще намали финансовото натоварване на футболните клубове и ще позволи привличането на по-квалифицирани специалисти, което да спомогне за развитието на младите таланти. По думите на Фурнаджиев, това е единственият начин българският футбол да започне да се възстановява и да постига по-добри резултати.

"Проблемът на България е, че ние не произвеждаме футболисти. Този проблем идва от детско-юношеския футбол и от школите, които са надолу по веригата. В последните 15 години футболът струва много пари. За да имаме футболисти, трябва да имаме качествени треньори в детско-юношеските школи. Но качествените треньори струват много пари. В момента мъжките ни отбори едва събират средства за мъжкия футбол", коментира Фурнаджиев пред журналисти.

Реклама

Той посочи и проблемите в големите отбори, като изтъкна, че при последното дерби между "Левски" и ЦСКА-София, "червените" са започнали с 11 чужденци, докато при "сините" българските играчи са били едва двама или трима. "Това е генерален проблем, който не може да се реши толкова лесно. Трябват инвестиции от страна на държавата, както го правят в другите страни, с които обичаме да се сравняваме", добави той.

Фурнаджиев даде пример с Исландия, която в последните 10 години е инвестирала над 120 милиона евро годишно за развитие на футбола. Тези средства са използвани за привличане на топ треньори от Европа, които да обучават младите играчи. "Не е случайно, че те победиха Англия на 'Уембли'. Това е формулата, знае се. Но без средства няма как да стане," заяви той, като подчерта, че не настоява тези пари да се дават на Българския футболен съюз, а предлага Министерството на младежта и спорта да поеме контрола над школите и треньорите.

"Без детско-юношески футбол и без качествени треньори няма какво да очакваме. Без гръбнак от поне петима футболисти, които да играят в сериозни клубове в Европа и да са титуляри в тези отбори, няма как да стане. Това е реалността", заключи Фурнаджиев.

Четете още

Вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев: Оттеглих се от БФС!

Вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев: Оттеглих се от БФС!

Атанас Фурнаджиев: Щом Бербатов иска, нека пак се яви на избори

Атанас Фурнаджиев: Щом Бербатов иска, нека пак се яви на избори

Фурнаджиев: Сезираме Етичната комисия на УЕФА заради Бербатов

Фурнаджиев: Сезираме Етичната комисия на УЕФА заради Бербатов

Фурнаджиев: Да дадем време на Петров

Фурнаджиев: Да дадем време на Петров

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама