Проф. Мермерски казва: Туширайте пневмонията!
Настойка от плодове на калина и горещ мед облекчава болките в гърдите - подз.
Симптомите на започваща пневмония най-често са:
- внезапно повишаване на температурата;
- втрисане;
- болки и бодежи в гръдния кош;
- бързо настъпваща отпадналост;
- кашлица с отделяне на гнойни секрети;
- висока температура.
Една недоизлекувана пневмония води до следните усложнения:
- хронична пневмония;
- плеврит;
- гнойни тромби в белодробните съдове;
- менингит;
- възпаление на бъбреците и др.
Как се лекува пневмонията?
а) При тежки форми на пневмония се налага хоспитализация и включване на антибиотични средства плюс муколитици и витаминни препарати. Но дори при развитието на възпалителната реакция е възможно включването на природни средства.
б) При домашни условия може да се направи следното: през целия ден да се пие овесено мляко. Овес или овесени ядки се варят, докато водата побелее. Кисне 20 мин. и се прецежда. Пие се топло, подсладено с мед и лимон по вкус. Медът за подслаждане се вари на водна баня около 10-25 мин., за да не дразни лигавицата.
Природната медицина предлага много възможности за лечение на пневмонията.
Препоръки за бързо лечение
а) Пълноценна храна, богата на витамини (свежи плодове, зеленчуци, кисело мляко, мед, покълнали семена и др.).
б) Лечебна физкултура, масаж, двигателна активност.
в) Билкови отвари и настойки.
1 рецепта - неизвестен автор за пневмония и кашлица:
а) при по-силна кашлица на болния се дава 3 пъти дневно по 1 ч.л. от следната смес: 500 г чист нектарен мед (предварително врял 10 мин. на водна баня), 100 г ленено брашно, 20 г исиот и 20 г анасоново семе (счукани на прах).
б) чаша измит овес заедно с люспите се вари в 1 л прясно мляко на тих огън в продължение на един час. Прецежда се и се пие горещо, може да се смеси с масло и мед. Особено полезно е да се пие през нощта, но не трябва да се съхранява в термос, тъй като отварата бързо прокисва. Овесът се прилага при тежки пневмонии, особено при отслабнали болни.
в) млечна каша от покълнали зърна - при пневмония и плеврит: 3-4 с. л. от покълнали зърна, 150 мл мляко, 10 г краве масло, 20 г мед (захар). Покълналите зърна смелете с месомелачка, залейте с мляко, сложете да заврат, но не ги кипвате. Можете да добавите захар и масло. С тази каша може да се хранят и малки деца.
г) плод шипка и риган - по 100 г, едролист живовляк -75 г. 3 с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.
д) мащерка 75 г, исоп и градински чай - по 100 г. 3 с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.
2 рецепта - от Първолета Цекова, с. Мърчево, Монтана. Тя се е излекувала, като е:
а) вземала заешка или агнешка кожа и я напръсквала с ракия. Слага се на гърба, за да го загрее. Процедурата се повтаря до пълно излекуване. Преди кожата да се наложи на болното място, то се маже с олио, за да не изгори от ракията.
б) стръкове камшик - 150 г, стръкове хвощ, листа подбел и стръкове жълт кантарион - по 50 г, листа живовляк, цвят невен и цвят лопен - по 40 г, корени дилянка - 30 г.: 2 с.л. от сместа се слагат в 500 мл вряла вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно 30 мин. преди хранене по 1 ч.ч.
3 рецепта - Мария Даскалова, с. Дондуково:
а) 500 г просо се сварява на каша. Към нея се прибавят 2 с.л. захар, цялото количество се изяжда за един ден.
б) в продължение на 1 месец се изяждат по 10 ореха всяка сутрин и 1 час след това не се яде и пие кафе или чай.
в) 5 с.л. почистен овес се сварява в 1 л вода, докато се развари добре. Изстива и се прецежда. Съм овесената отвара се прибавя 100 г мед и се вари още 5 минути. Изпива се за един ден.
г) смесват се 100 г борови връхчета, по 50 г стръкове росянка, ленено семе, по 30 г цветове невен, листа живовляк, листа мента, исландски лишей, корени иглика, 40 г плодове драка и 45 г семена от анасон: 2 с.л. се залива с 500 мл вряща вода, кисне 2 часа, запарката се прецежда и се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене. Подслажда се с мед.
4 рецепта - Румен Панчев, София се е излекувал по следния начин: кипва се чаша прясно нестерилизирано мляко с 1 шепа сушени бели смокини. Пийте го горещо, приема се по 1 чаша 2 пъти дневно в продължение на 2-3 седмици.
5 рецепта - Румен Панчев, София: 5 зрънца карамфил (подправка), 4 скилидки чесън и 1 с.л. захар се заливат с 1,5 ч.ч. вода, същото количество червено вино и 1 с.л. качествена водка. Вари се в похлупен съд на слаб огън, докато течността остане наполовина, след което се прецежда. Болният трябва да изпие отварата топла, да легне на леглото с грейка и да се завие добре.
6 рецепта - Румен Панчев, София:
а) настойка от плодове на калина и горещ мед облекчава болките в гърдите. Помага и при силна кашлица и хрипове: 1 с.л. смачкани плодове от калина и 1 с.л. мед се заливат с чаша вряща вода. Престоява 2 часа, прецежда се и се пие топло по 1/3 чаена чаша 3 пъти дневно.
б) срещу простудните болести помагат настойките от ябълки, стафиди, сушени зарзали: 1 шепа от тези плодове се заливат с 1 л гореща, но не вряла вода, кисне 30 минути, пие се топло, може и подсладено с мед.
Пробвайте метода с вестник и шал
Жана Ангелова от Димитровград съветва: С тази рецепта, ако имате простуда, грип или пневмония, можете да се отървете от болестта само за няколко дни, моя приятелка се излекува така: 1 с.л. течен мед, щипка сода бикарбонат, щипка смлян черен пипер, 1 аналгин, 1 аспирин - всичко се смесва и се маже върху вестник, надупчен с игла и се слага на гърдите. Завива се с вълнен шал, прави се вечер няколко дни до отшумяване на болестта.
Вие питате, проф. Мермерски отговаря:
Време е за целебната сила на зелевия сок
Привет от Радомир, проф. Мермерски. Броени дни преди светлите коледни празници искам да помоля за мен и моите близки да публикувате факти за зелевия сок - с какво той е наистина полезен.
Поздрави! Кольо Василев, 75 г.
1. Пиенето на зелев сок влияе изключително върху лечението на язва на дванадесетопръстника. Единственото неудобство, което се явява, е образуването на газове. Това образуване може да се обясни с това, че сокът на зелето разлага набраните в червата продукти на гниене чрез химичните си реакции. Сокът от зелето, освен че има очистващо действие, спомага и за намаляване на теглото.
2. Най-ценното в зелевия сок е високото съдържание на сяра и хлор и сравнително високият процент на йод. Съединенията на сярата и хлора очистват слизестата ципа на стомаха и червата, но това е само при тези случаи, когато сокът на зелето се ползва в натурален вид и без добавяне на сол.
Ако след пиенето на пресния зелев сок се образуват много газове, преди да се премине към лечението с него, се препоръчва да се изпива ежедневно смес от морковен и спаначен сок 2-3 седмици с правене всеки ден и на клизми. Когато червата са в състояние да усвоят добре сока от зелето, той действа като идеално очистително средство, особено при прекомерно затлъстяване.
3. Сместа от сока на моркови и зеле е великолепен източник на витамин С, а и очистващо средство, особено при инфекция на венците, предизвикващо пиорея. При сваряването на зелето действието на ензимите, витамините, минералите и солите се унищожава. Петдесет килограма варено или консервирано зеле не могат да дадат количеството органична храна, която организмът може да усвои от 300 г сок от суровото зеле, ако е приготвен правилно.
4. Сокът от зеле е много ефикасен при отоци и запек. Тъй като запекът е причина за обриви, с ползването на този сок той изчезва. Ако се добавя сол към сока, това не само унищожава неговата ценност, но е и вредно.
Противопоказания
Лечебните качества на зелето в различните му видове и сортове са изключително високи, дори и уникални.
Затова китайците казват, че ако искате да не заболявате от рак, то трябва всеки ден да изяждате поне по 1 с.л. зеле.
Това е вярно, но за съжаление, е противопоказно за хора, които имат проблеми с храносмилателната система (гастрит, язва, колит, дисбактериоза). Причината за това е грубата му целулоза, която е трудно смилаема.