Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/18170462 www.bgdnes.bg

Шампионът с "Локо" (Пд) и "Левски" Екундайо Джайеоба: Моите близнаци могат да станат български национали

В Нигерия започнах с гимнастика, но контузия ме прати във футбола

Георги Илиев беше страхотен

Екундайо Джайеоба е един от първите чужденци, пробили в българския елит. Африканецът е част от незабравимия отбор на "Локомотив" (Пловдив), който спечели шампионската титла за първи и единствен път през 2004 г. След това Джайеоба преминава в "Левски" и в периода 2006 - 2007 г. става шампион и носител на купата на страната. От 23 години Дайо живее в България, създал е семейство и е горд баща на близнаци.

В откровено интервю Джайеоба разказва за първите си дни в своята втора родина, какво е да играеш в клуба на покойния подземен бос Георги Илиев, а след това и в "Левски" - отбора на народа.

Реклама

Мартин ХРИСТОВ

- Г-н Джайеоба, какво беше първото ви впечатление, след като дойдохте в България?

- Дойдох първо в Кюстендил, където подписах за местния "Левски". Това е малък град, в който не живеят много хора, но именно в Кюстендил започна моята футболна кариера в България.

- Какво ви накара да останете в страната и до ден днешен?

- Тук чувствам спокойствие. За разлика от Нигерия България е много по-уредена държава за живеене. 

- Как започна любовта ви към футбола, която ви направи и професионален спортист?

- В моето нигерийско училище всяка година трябваше да избираме спорт, който да тренираме. Започнах със спортна гимнастика, но си контузих тежко ръката. Наложи се да сменя спорта. Гледах как децата в квартала тренират футбол с техния треньор. Хареса ми играта. Отдаваше ми се повече от гимнастиката и се присъединих към футболния отбор.

- Вие сте част от шампионския състав на Локомотив Пловдив през 2004 г. Собственик на клуба тогава е Георги Илиев, какво е мнението ви за него?

Реклама

- Георги Илиев беше изключително добър и като човек, и като шеф. Отнасяше се страхотно с всеки един от футболистите.

- Как бяхте приет като чужденец в българския футбол?

- Съотборниците ме приеха като един от тях, като един добър футболист. Ако говорим за расизъм, в България наистина има расисти. Но вече преодолях това и в момента нямам подобни проблеми.

- Говорите добре български език. Колко време ви отне да го научите?

- Учих го от хората, с които общувах в България. Всички те много ми помогнаха. Не съм ходил на уроци, а слушах внимателно. Но, ако учех български в училище, можеше сега да говоря още по-свободно езика.

- След периода при "смърфовете" преминахте в столичния гранд "Левски" и спечелихте два последователни дубъла. Разкажете ни за този славен период?

- Спомените ми са шампионски, както тези в "Локомотив". Изключително много се радвам, че вдигнах купата и титлата с тези отбори. За последно бях част от аматьорския "Левски" (Чепинци), но нямам намерение да спирам с футбола. За момента си почивам. Футболът обаче живее в мен! Ще се занимавам с този спорт до края на живота ми.

- Имате близнаци Джозеф и Самсон, които тренират в "Левски". Колко далеч могат да стигнат те във футбола?

- Силно желая да станат по-добри от мен! За това се моля всеки ден. Те са българи и мечтата ми е да ги видя един ден в националния отбор. 

- Предстои Евро 2024, кой е вашият фаворит за спечелване на турнира?

- Германия има най-голям шанс. Немците са много дисциплиниран отбор, а това е предпоставка да стигнат далеч. Ще се радвам, ако Тони Кроос вдигне трофея, преди да окачи бутонките и окончателно да се оттегли от футбола.

Четете още

"Левски" започва без нови

"Левски" започва без нови

Юноша на "Левски" подписа с "Рен", носи 100 хил. евро на "Герена"

Юноша на "Левски" подписа с "Рен", носи 100 хил. евро на "Герена"

Реклама
Реклама
Реклама