Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/17961595 www.bgdnes.bg

Гриша Ганчев хвърли над 100 млн. лева за ЦСКА

*Бившият собственик е на сериозна загуба

*Клубът се изнася от кулите на бизнесмена в София

Над 100 милиона лева хвърли Гриша Ганчев за близо 9-годишния си период като собственик на ЦСКА-София, показват сметките след края на неговата ера в Борисовата градина. Бизнесменът така и не успя да спечели шампионската титла, но оставя клуба в стабилно финансово състояние и без дългове към държавата.

Ганчев успя да придобие емблемата на фалиралото дружество за 8 млн. лева, като по неговите думи това са пари "хвърлени в канала". Бившият собственик се разплати с играчите, които осъдиха клуба в спортния арбитражен съд в Лозана за общо около 4 млн. лева, плати над 15 млн. лева данъци към държавата и даде още 35 милиона за съвместното дружество, което трябва да построи стадион "Българска армия". Отделно осигуряваше сериозен годишен бюджет за отбора, който през 2021 г. достигна рекордните 28,46 млн. лева. В тази сума влизат заплатите на играчите, които при Ганчев са едни най-високите заплати в българския футбол.

Реклама

Дълго време бизнесменът си поделяше разходите с Юлиян Инджов, но строителният предприемач се оттегли официално през миналата година. По-късно дойдоха и акционерите от фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука", която вече е мажоритарен собственик на клуба. Самият Ганчев призна преди две години, че заедно с Инджов са дали над 80 млн. лева за ЦСКА, като сумата вече е прехвърлила 100-те милиона.

През годините Ганчев направи няколко трансферни удара, с които успя да избие част от инвестициите. За суми от 2 до 4 млн. евро бяха продадени нападатели като Фернандо Каранга, Мауридес и Али Соу. Въпреки това разходите на Ганчев за клуба са далеч по-големи от приходите. Засега остава тайна дали дългогодишният футболен бос е получил пари, след като предаде акциите си на фондацията. Според официалните информации те са прехвърлени безвъзмездно, но според слуховете Ганчев е прибрал сериозна сума от новите собственици. Клубът вече се изнася от офисите на Гриша в "Литекс Тауър" и това е последната стъпка от раздялата между двете страни.

Въпреки стабилното състояние ЦСКА все пак е допуснал и някои финансови грешки. Преди дни стана ясно, че УЕФА глобява клуба с 450 000 евро за просрочени задължения, които застрашават лиценза за Европа. По-късно "червените" обявиха, че вече са платили цялата сума и към момента нямат никакви просрочени плащания. Въпреки това ЦСКА остава под мониторинг на УЕФА през следващите три години.

Четете още

Абсолютен новак спря ЦСКА за директно място в Европа

Абсолютен новак спря ЦСКА за директно място в Европа

ЦСКА: Платихме си глобата на УЕФА, няма опасност за лиценза

ЦСКА: Платихме си глобата на УЕФА, няма опасност за лиценза

ЦСКА-София глобен с почти 1 милион лева, УЕФА заплаши да изхвърли клуба от Европа

ЦСКА-София глобен с почти 1 милион лева, УЕФА заплаши да изхвърли клуба от Европа

Стамен Белчев: Не мисля за бъдещето си

Стамен Белчев: Не мисля за бъдещето си

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама