Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/17956170 www.bgdnes.bg

ЦСКА-София глобен с почти 1 милион лева, УЕФА заплаши да изхвърли клуба от Европа

Органът за финансов контрол на клубовете на УЕФА – CFCB, финализира оценката си на изискванията за „без просрочени задължения", както е определено в Правилата за лицензиране на клубове и финансова устойчивост на УЕФА.

През сезон 2023/24 на тринадесет клуба в Европа са били наложени дисциплинарни мерки от CFCB за просрочени задължения, сред които е ЦСКА.

Реклама

„Армейците" са глобени солено с 450 хиляди евро, като клубът е заплашен с изхвърляне от евротурнирите за следващите три сезона. В момента ЦСКА е поставен под наблюдение, като на клуба се намира в изпитателен срок, а наказанието ще бъде приложено само ако "червените" не изпълнят изискванията за платежоспособност през сезони 2024/25, 2025/26 и 2026/27.

Подобни наказания бяха наложени и на португалските "Порто" и "Витория" (Гимараеш), които също са в период на пробация.

Освен ЦСКА, под прицела на УЕФА са още "Адана" (Демирспор) (Турция), "Ауда" (Литва), "Брага" (Португалия), "Динамо" (Тбилиси) (Грузия), "Галатасарай" (Турция), "Орбаси" (Казахстан), "Партизан" (Сърбия), "Порто" (Португалия), "Бетис" (Испания), "Рига" (Латвия), "Шахтьор" (Солигорск) (Беларус), и Витория" (Гимараеш) (Португалия).

Оценката на изискванията за платежоспособност за клубовете, участващи в състезанията на УЕФА през сезон 2023/24, беше извършена от CFCB в три регулаторни срока, т.е. през юли 2023 г., октомври 2023 г. и януари 2024 г. По време на тази оценка стана ясно, че някои клубове не отговарят на критериите за липса на просрочени задължения през март за клубно лицензиране и участие в състезанията на УЕФА.

"Адана" (Демирспор) и "Шахтьор" обжалваха това решение, докато на другите единадесет клуба, които не обжалваха решението на Първа камара на CFCB, бяха наложени следните глоби за просрочени задължения и/или неправилно отчитане на информация за задълженията.

Четете още

Стоичков и Гонзо се върнаха на терена, вижте къде

Стоичков и Гонзо се върнаха на терена, вижте къде

Легендарният съдия Любе Спасов: Батето не можа да се справи с групировките във футбола

Легендарният съдия Любе Спасов: Батето не можа да се справи с групировките във футбола

Реклама
Реклама
Реклама