Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/15318894 www.bgdnes.bg

Легендата Михаил Вълчев: "Левски" е на ниво Бундеслига!

Михаил Вълчев е клубна легенда на "Левски", където играе между 1981 г. и 1986 г. За "сините" записва 177 мача, в които бележи 109 гола. През престоя си на "Герена" легендарният нападател става 2 пъти шампион на България, 2 пъти печели купата на страната и веднъж на съветската армия. Като треньор най-големият му успех е спечелването на Купата на България през 1998 г., когато "Левски" разгромява вечния съперник ЦСКА с 5:0. За читателите на "България Днес" легендата на "сините" сподели очакванията си за реванша с "Айнтрахт". Връща се и към героичните си изяви срещу немския "Щутгарт".

- Г-н Вълчев, какво почувствахте, когато Фадига вкара гола в последната минута срещу "Айнтрахт"?

Реклама

- Изпаднах в екстаз. Гледайки техния вратар Кевин Трап каква изненадана и стресната физиономия имаше, той не можа да разбере какво става. Когато головете паднат в последните секунди, радостта е още по-голяма. Особено срещу елитен отбор от Германия.

- Oчаквахте ли "Левски" да покажат добра игра и да стигнат до равенството?

- Това беше много добър мач за "Левски" срещу отбор от Бундеслигата. Германските тимове много бързо придвижват топката и трудно се устоява на пресата им. Имаха инициативата в началото на мача, вкараха гол и изпуснаха още един за наш късмет. Централните ни защитници свършиха добра работа. Много добре се представиха и полузащитниците. Уелтън е в много добра форма и направи доста пробиви. Роналдо със сигурност може и още. Рикардиньо трябва да се движи повече и да не чака само центрирания. Ще е по-добре, ако Илиян Стефанов получава повече игрово време. Той ще върши работа в много аспекти. През второто полувреме "Левски" пое контрол върху играта. Германците се прибраха и чакаха мача да завърши 1:0. За наша радост стана 1:1. Това дава надежда. Този отбор на "Левски" с тази игра може спокойно да участва в германското първенство. Ако могат и феновете да бъдат прехвърлени там, за да подкрепят тима и да помагат, ще бъде много добре (смее се).

- Вие знаете какво е да гостувате в Германия с екипа на "Левски". Според вас какво ще се случи при гостуването във Франкфурт?

- "Айнтрахт" ще играят много агресивно, търсейки ранен гол. Ще се опитват да ни пресират още в нашето наказателно поле, като не ни позволяват да разиграваме топката. Ако "Левски" успее да преодолее тази ранна преса с индивидуални изяви и добри пасове, ще видят откъде могат да проведат атаки и къде има празни пространства. Не би трябвало да играем за 0:0, да чакаме да свърши мачът, да има продължения и т.н. Ако имаме възможност, трябва да се възползваме и да вкараме поне един гол, защото в Германия удържането на резултат е наистина трудно.

- Говорейки за срещи с немски отбори, какво помните от мачовете ви срещу "Щутгарт" през 80-те години?

- 2 години поред елиминирахме "Щутгарт". Едната като участник в Купата на УЕФА, а следващата в КЕШ. "Щутгарт" бяха силен отбор. Тогава играеха братята Фьорстер, Бухвалд и много други класни футболисти. Там направихме 1:1. Бяхме много добър отбор. Боби Михайлов беше ключов на вратата. Вкарах изравнителния гол, след като тактически влязох през второто полувреме. След това на Националния стадион едва ли очаквахме да ги елиминираме. Имаше около 70 000 души и чувството, като вкарах гол и ги елиминирахме, бе неописуемо. Аз и мои съотборници се разплакахме. Помощник-треньорът Тони Китов също беше емоционален. Това беше огромно постижение за нас. От "Щутгарт" не можеха да повярват какво се случи. Техният президент тогава имаше изказване, че основно е запомнил Михайлов, който затвори вратата, и мен, като реализирах головете. Втората година в първия мач бяхме домакини при равенството 1:1. Отидохме спокойни на реванша без големи амбиции и ето че стана чудото. Направихме резултата 2:2 с голове на Николай Илиев и Пламен Цветков. Отново щастието беше на наша страна. Да елиминираш такъв отбор е наистина голямо. Това беше във време, в което играхме предимно със силни тимове, тъй като нямаше предварителни кръгове и квалификации. Тогава беше много по-трудно от сега.

Реклама

- Какъв съвет бихте дали на играчите на "Левски" преди реванша във Франкфурт?

- Да играят със самочувствие и да не се напрягат. Трябва да има малко напрежение, но да е оптимално. Да изразходват колкото могат енергия, да изпълнят тактическите задачи и да бъдат смели. Надявам се, че феновете ще ги подкрепят.

- Към момента кои играчи от "Левски" ви правят най-голямо впечатление?

- Уелтън ми прави сериозно впечатление и във Франкфурт ще му обърнат специално внимание. Андриан Краев е изключително борбен, покрива пространства и умее да отнема топката от противника. Централните защитници играят много добре - със спокойствие и сигурност. Тези играчи изпъкват една идея повече от другите засега с риск да обидя някой. Доволен съм от това, което отборът постига като колектив.

- Вие имате успехи с "Левски" като футболист и като треньор. Как виждате нещата за отбора в първенството?

- С игрите, които показва "Левски" досега, дават заявка за борба за титлата. За Купата на България също. Ако продължат по този начин, като, разбира се, ще има понякога и слаби мачове, могат да станат шампиони. Виждаме, че ЦСКА-София не са в много добро състояние. "Лудогорец" в началото бяха колебливи, но сега навлизат във форма. Битката за титлата ще бъде между "Левски" и разградчани. Много зависи от това кой ще има постоянство в изявите си и резултатите. Ако "Левски" постигне това, имат шансове за първото място.

Четете още

Героят на "Левски" Фадига играл за безработните допреди един месец

Героят на "Левски" Фадига играл за безработните допреди един месец

ВЕЛИКА ВЕЧЕР! "Левски" остава непобеден в Европа

ВЕЛИКА ВЕЧЕР! "Левски" остава непобеден в Европа

Реклама
Реклама
Реклама