Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18285295 www.bgdnes.bg

Иберийската тайна на Евро 2024: Чист кислород дава мощ на испанците

Елица Младенова

наш пратеник в Германия

Испания и Португалия са първенци по използването на високотехнологични методи за възстановяване на Евро 2024. Футболистите на "Ла Фурия" минават през три апарата, а Кристиано Роналдо и компания единствени имат хладилна камера в хотела си.

В базовия лагер на испанския отбор е създаден адаптиран медицински център. Целта е да се подобрят и рационализират всички процеси за предотвратяване на наранявания и възстановяване. Това е особено важно по време на турнир, където се играе практически на всеки три дни.

Реклама

"Всички методи за възстановяване трябва да бъдат оптимизирани, така че испанските играчи да бъдат в най-доброто състояние възможно най-скоро", казва физиотерапевтът на тима Антонио Гомес.

Няколко най-съвременни машини бяха транспортирани от Испания и Швейцария. Те се отличават с авангардна технология от методи,

базирани на мускулна оксигенация, което е технология за дишане на чист кислород под налягане. Също и с локализирана криотерапия чрез капсули, които подлагат спортиста на сурови температури под нулата, за да се намали възпалението в тъканите. Всичко това комбинирано с фототерапия. Така се постига намаляване на болката или подобряване на подвижността, ако е необходимо.

Играчите преминават през три процеса. Първо за 45 минути влизат в хипербарната камера за чист кислород. Те престояват в капсула, слагайки кислородна маска.

"Настъпва хипероксигенация на тялото, обяснява ръководителят на медицинския щаб на "Ла Фурия" Клаудио Васкес. - Това увеличение на кислорода благоприятства възстановяването от умора и мускулни възпаления, които се появяват след ежедневни упражнения или след интензивни натоварвания като мач."

Следващата стъпка за футболистите е да влязат в камерата за криотерапия, много възстановяващ студен метод. Само главата на играча остава открита. Останалата част от тялото може да бъде подложена на температури под -100 градуса.

"Това води до минимизиране на възпалението, увеличаване на термичния шок с този спад на температурата и увеличаване на сърдечната честота, което помага умората прогресивно да намалява", казва Васкес.

Реклама

Третата част от процеса е фототерапия. При нея играчът лежи върху ултравиолетова маса.

"Обикновено го използваме след кислородна терапия, защото кара кислорода да дифундира по-лесно и помага за възстановяването на играча", обяснява Васкес.

Португалия е другият отбор, който залага на високите технологии. Нещо повече, "мореплавателите" са единственият тим с хладилна камера в хотела си. В базата им в Мариенфелд е инсталирана мобилна система "Студено щастие", която струва 250 000 евро.

Петтонният контейнер беше докаран до територията на хотела с камион. Така Кристиано Роналдо и компания могат да получат студена терапия след тренировка или мач. Тя включва влизане в камера при минус 85 градуса с точно десет процента влажност за около четири минути. Това помага за регенерацията, има противовъзпалителен ефект и насърчава съня и концентрацията. Междувременно играчите могат да слушат музика през монтирани слушалки.

Самият Роналдо е голям почитател на студената терапия от години, Твърди се, че е един от първите играчи, които са я опитали.

Системата се контролира от португалските лекари, които преминаха кратък инструктаж. Благодарение на ползването на камерата "мореплавателите" все още нямат отсъствие на играч поради контузия в турнира.

Италия, Белгия и Швейцария също са искали апарата, но по незнайни причини до момента такъв са получили само португалците.

Англичаните носят умни пръстени

Гарет Саутгейт и неговите футболисти носят пръстен Oura по време на Евро 202. Той ще осигури допълнителен източник на информация за наблюдение на здравето, възстановяването и съня.

Носимото технологично устройство използва сензори за събиране на данни за множество показатели, свързани с тялото.

Включително променливост на сърдечната честота, ниво на кислород в кръвта и телесна температура. Той използва тези данни, за да предостави на хората три ежедневни резултата, свързани с активността и качеството на съня. Всички те се проверяват чрез приложение на смартфона и дават нужната информация на медицинския щаб на "трите лъва".

За избягването на мускулни спазми англичаните гълтат сок от кисели краставички. Смята се, че изключително много помага за това.

Четете още

Митът за германската точност загина (репортаж от Евро 2024)

Митът за германската точност загина (репортаж от Евро 2024)

Роналдо наградил звездите на Грузия

Роналдо наградил звездите на Грузия

Канибализъм на Евро 2024

Канибализъм на Евро 2024

Комари атакуват Германия

Комари атакуват Германия

Реклама
Реклама
Реклама