Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18276194 www.bgdnes.bg

Митът за германската точност загина (репортаж от Евро 2024)

Митът за германската точност умря по време на Евро 2024. Първенството е белязано от невиждан транспортен хаос, който изправя феновете на тръни. Влаковете масово закъсняват, просто не идват, сменят дестинацията си без предупреждение, автобуси ги няма, а интернетът е тука има - тука нема.

Дойче Бан се оказва най-големият проблем за организаторите на шампионата. Германците са свикнали да страдат в това отношение, но много чуждестранни гости са изумени и дори смаяни от случващото се с влаковете. Десетилетия наред те се славеха като световни шампиони по организация.

Реклама

Още в първите дни на Евро 2024 феновете се оплакаха от транспортните услуги. Влаковете почти постоянно закъсняват, въпреки че летят по релсите с над 200 км/ч. И ако 20-30 минути не са фатални, то пристигането в Хамбург час и половина по-късно и 40 минути преди мача им с Чехия изправи грузинските привърженици на нокти, видя "България Днес". Те трябваше да преглътнат около час закъснение на връщане към Берлин и Мюнхен, висейки на перона. 

Влак за баварската столица ден преди мача на Сърбия с Дания имаше куриозно забавяне. Няколко километра преди Мюнхен той спря. На пътниците бе съобщено, че трябва да изчакат около 20 минути, тъй като този пред тях на релсите се е замотал. Това предизвика смях сред германците и шокирани погледи за чужденците.

"Железницата никога не е била толкова ангажирана в международен план в европейско първенство", опитаха да се оправдаят от борда на железопътния транспорт на дълги разстояния.

На всички влакове на Дойче Бан е отбелязано наличието на интернет в тях. Той обаче е на принципа тука има - тука нема. Свързването с него може да се брои за шестица от тотото. Ако човек успее да се прикачи, в един момент той изчезва. При подобна ситуация в повечето случаи повторното свързване е невъзможно. Това води до сериозно мърморене от тези, които са се надявали да отметнат малко работа, пътувайки.

Проблем със закъсненията има и в самите градове. Хиляди фенове трябваше да чакат с часове трамваи, които ги откараха от стадиона на "Шалке" до хотелите след мача между Англия и Сърбия рано сутринта. Влаковете в Мюнхен и Кьолн бяха описани от шотландците като "ненадеждни и горещи". Също така са претъпкани с пътници извън всякакъв лимит. Феновете на други места се оплакват от счупени влакове и задушни купета.

Още преди първия мач в Мюнхен метрото спря по пътя към "Алианц Арена" - някои от влаковете в тунели. Образува се струпване, което продължи да забавя пътуването.

Реклама

Берлин също не е подминат от транспортния хаос. Метрото в столицата не прави изключение в забавянето и препълването в дните на мачовете. Автобусите често "изчезват" преди двубоите. Изумени фенове чакаха 40 минути за този, който води до "Олимпиащадион", на път за Нидерландия - Австрия. След като така и не се появи, трябваше в бясна скорост да вземат алтернатива донякъде и оттам да бързат пеша за мача.

"Това не е Германия!", възмущаваха се по-възрастните, които не за първи път са в страната. До подобно заключение стигнаха и фенове, които са били и на световното първенство през 2006 година, когато всичко е било перфектно.

Причината за драмата с Дойче Бан е абсолютното занемаряване на железниците в Германия, разкриха запознати пред "България Днес". Те са пострадали от евтините самолетни билети, които са хит в последните години. Заради това са оставени на заден план от държавата. Всичко това води до огромни проблеми в сектора. Нищо не може да компенсира факта, че мрежата изгни в продължение на десетилетия и че лошото управление е проникнало в компанията.

Германска точност и ефективност? Забравете!

Лам пропусна интервю

Директорът на Евро 2024 Филип Лам също пострада от хаоса с влаковете. Бившият футболист пропусна свое тв участие в Дюселдорф преди мача между Словакия и Украйна.

"Той трябва да е някъде близо до Солинген, така че стискаме палци", сподели посланикът на шампионата Селия Сашич, която също бе гост в студиото.

По-късно Дойче Бан се извини, че не е успял да закара Лам в Дюселдорф навреме. 

"Съжаляваме, че Филип Лам не стигна до мача навреме. Поне успя да изгледа второто полувреме на стадиона. Съжаляваме, скъпи Филип Лам!", каза говорител на железниците.

Световният шампион с Германия също коментира ситуацията.

"Пътувах с влак десет дни и стигнах до повечето неща много точно - но също така закъснях. Това е досадно, особено за феновете, които предприемат дълги пътувания и харчат много пари за тях. Поддържаме връзка с Дойче Бан. Каза, че ще продължат да правят всичко възможно да гарантират на хората, че ще стигнат от точка А до точка Б навреме", заяви Лам.

Куман недоволства

Селекционерът на Нидерландия също беше разстроен от връзките за пътуване. За мача с Австрия тимът пътува с влак до Берлин. Връщането трябва да се извърши с автобус след последния съдийски сигнал, тъй като вече няма влакове, които да пътуват обратно до Волфсбург. 

"Няма да се върнем след мача, защото вече няма влак, който да ни отведе до Волфсбург. Германия насърчава идеята за домакинство на устойчиво европейско първенство. Но те не могат да го организират", заяви раздразненият Куман.

Четете още

Бирената битка на Евро 2024 (репортаж от Германия)

Бирената битка на Евро 2024 (репортаж от Германия)

Силиконова албанка е новият секссимвол на Евро 2024 (Снимки)

Силиконова албанка е новият секссимвол на Евро 2024 (Снимки)

Реклама
Реклама
Реклама