Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18267293 www.bgdnes.bg

Бирената битка на Евро 2024 (репортаж от Германия)

*Пенливата течност се лее в изобилие

*Всеки от градовете домакини се гордее с местни пивоварни

Европейско първенство в Германия. Каква по-добра възможност за бирен туризъм може да има? Пенливата течност се лее в изобилие във всички градове домакини на Евро 2024. И ако на стадиона се предлага само марката, която е партньор на организаторите, то по заведенията предпочитани са местните бири. Не известните на всички ни комерсиални марки, а тези на традиционните стари пивовари. Ето с каква бира се гордее всеки от градовете домакини. Наздраве!

Берлин

Столицата на Германия се гордее с разнообразна бирена сцена. Берлин е особено известен със своята Berliner Weisse. Това е тръпчива, кисела пшенична бира, която често се сервира с чаша ароматизиран сироп. За модерен привкус феновете се насочват към BRLO Brwhouse. Това е иновативна крафт бира.

Реклама

Мюнхен

Със сигурност няма друг град, който да е толкова свързван с бирата. Сърцето на Бавария е дом на световноизвестния "Октоберфест". Тук бирената култура е дълбоко вкоренена в традицията. Hofbrauhaus, Augustiner-Keller и Paulaner Brauhaus са само част от историческите пивоварни, където феновете могат да се потопят в баварското гостоприемство. Не е за изпускане и Weissbier. Това е баварска пшенична бира, която се съчетава перфектно с гевреци и колбаси. 

Хамбург

Градът е център на крафт пивоварните. Ratsherrn Brewery и Blockbrau са места, където феновете се наслаждават на разнообразие от бири от традиционни стилове до съвременни крафт пенливи течности.

Франкфурт

Франкфурт е страхотно място за любителите на бирата. Градът е известен със своя Apfelwein. Това е освежаваща напитка, подобна на сайдер, която се предлага в традиционните таверни, наречени Ebbelwoi. Бирената сцена във Франкфурт процъфтява. Местните пивоварни като BrauStil предлагат разнообразие от крафт бири. За тези, които търсят по-традиционно изживяване, е Brauhaus Romer.

Щутгарт

Местните пивоварни, като Schlossbrauerei Dinkelacker, произвеждат разнообразие от традиционни немски бири. Посетителите могат да се насладят на тези напитки в многобройните бирени градини и пъбове, разпръснати из целия град.

Кьолн

Кьолн е синоним на Kolsch, лека бира, която се сервира в малки, цилиндрични чаши, наречени Stangen. Тя се произвежда изключително в Кьолн и е източник на гордост за местните жители. Феновете, посещаващи града, могат да се насладят на Kolsch в едно от многото традиционни заведения на Brauhaus. 

Реклама

Лайпциг

Градът е известен с Gose. Това е уникална кисела бира, приготвена с кориандър и сол. Bayerischer Bahnhof е пивоварна, която е специализирана в този исторически стил. Разрастващата се сцена на крафт бирата в града също си заслужава да бъде проучена. Има няколко нови пивоварни, предлагащи новаторски и разнообразни селекции бира.

Дортмунд

Дортмунд има силно индустриално наследство и е известен със своя Dortmunder Export. Това е светъл лагер, който е малко по-силен, известен със своя мек и балансиран вкус. Културата на бирата в града се празнува както в традиционни пъбове, така и в модерни пивоварни. Dortmunder Actien-Brauerei е историческа пивоварна, където феновете могат да опитат тази класическа напитка.

Дюселдорф

Дюселдорф е известен с Altbier - бира, която е тъмна и малцова. Традиционните пивоварни като Zum Uerige и Schumacher Alt предлагат автентичен вкус на този регионален специалитет. Съперничеството между Дюселдорф и Кьолн се разпростира и върху техните бири, което го прави забавна и енергична част от изживяването на Евро 2024.

Четете още

12 евро за бира и наденичка в най-голямата фен зона в света (РЕПОРТАЖ)

12 евро за бира и наденичка в най-голямата фен зона в света (РЕПОРТАЖ)

Фен носи 48 чаши бира наведнъж за рекорд

Фен носи 48 чаши бира наведнъж за рекорд

Реклама
Реклама
Реклама