Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/6081760 www.bgdnes.bg

Грънчаров, преди да умре: Много ми се пее

Последният от "Бо-Бо-Бо" си отиде на 73 г.

 

Лили АНГЕЛОВА

Последният от „тъжните веселяци“ на триото „Бо-Бо-Бо“ - Борислав Грънчаров, си отиде от този свят вчера, съобщи дъщеря му Мария Грънчарова. "Изключително ми е трудно да споделя с всички вас тъжната новина, че моят любим и непрежалим баща Борислав Грънчаров напусна този свят след тежко боледуване. Винаги ще те нося в сърцето си и лек да ти е пътят, татенце! Обичам те!", написа певицата. Борислав Грънчаров издъхнал в дома си, след като от болницата го бяха изписали като „безнадежден случай“. Естрадната ни легенда имаше проблеми със сърцето и 15 метастази вследствие на онкологично заболяване, което от години го мъчи. „Те бяха премахнати оперативно през изминалата година и го следяхме постоянно, но всички знаехме, че трагедията някой ден ще се случи. Напоследък бе все по-зле, на моменти изпадаше в безсъзнание от успокоителните, които му даваха. Все пак с рака баща ми живееше повече от 10 години. Не си промени особено живота, продължаваше да пуши, но все повтаряше, че много му се пее“, сподели още Мария Грънчарова. Напоследък той често се връщал в годините, когато заедно с Боян Иванов и Борис Гуджунов правеха концерти. „Обясняваше как можело да бъдат тримата тенори – популярни, рейтингови, с обезпечени старини“, казва Мария и допълва: „Публиката им се радваше, зареждаше ги с надежда. Но времето беше друго, както и масовият зрителски вкус. От този период ни остана любимата му песен, която пееха на три гласа – „Момчета с късмет“. Много вярваха в тази песен.

Имаха я записана на съвместната им аудиокасета, която излезе през 1995 г. мисля, после и на компактдиск през 2007 г.“, спомни си Грънчарова. Според нея държавата е тази, която навремето се е изгаврила с легендарните си изпълнители, като не им е осигурила достойни старини. „Близо 40 000 долара му „прибраха“, които сметнахме по-късно. А после баща ми не можа да се пенсионира, защото изчезнаха архивите на бившите му работодатели, както и самите работодатели“, споделя Мария. Самият Грънчаров в последното си интервю за „България Днес“ обясни историята с удържаните пари от хонорари, които днес държавата не признава за пенсия на изпълнителя. „Например за 10 години аз почти не съм се връщал в страната и съм внасял от всеки един концерт 10% данък към Импресарска дирекция. Пускаха ни се командировъчни заповеди за минимум пари в чужбина, подписани от председателя на Комитета за култура. И въз основа на тази командировъчна заповед ние си заплащахме 10%, а при някои случаи и 15, на всеки изминал месец. Т.е. аз, ако съм получавал по 2000 долара всеки месец, 20 са отивали за импресарско право. Отделно в страните, в които работехме, си плащахме истинския данък на мениджъра, който ни намираше работа. Тези пари – по 10%, се взимаха незаконно от държавата ни тогава, бяха само за да ни дадат партийни решения и обработка на паспортите. Защото те не ни намират работа, а пък ни взимат данъка. После като тръгнах да си търся бележките за парите, които съм внесъл, се оказа, че архивите на счетоводството са изчезнали. Внесъл съм повече от 40 000 долара от моя труд. Да не говорим за парите, които сме плащали на държавата по време на нашите концерти. А после едва оцелях без пенсия. Добре, че беше дъщеря ми да ми помага и, разбира се, министър Вежди Рашидов, който ни помогна с парична премия с моя колега, вече покойник, Борислав Гуджунов“, сподели преди време Грънчаров.
Според близките на изпълнителя на „Молитва“ болестта при певеца се отключила, след като паднал в клопка на собствената си наивност, загубвайки цяло състояние. Той все едно подарява апартамент в „Зона Б-5“ на свой приятел, на когото после нито вижда очите, нито успява да си върне загубеното. Преди няколко години той продава имота и заживява на вилата си в кв. Драгалевци. Докато вложи парите си в нещо друго, приятел му ги иска назаем. И изчезва с тях. Певецът се опитва по човешки да уреди взаимоотношенията си с крадеца, но не успява. Тогава се обръща към полицията, но вече е късно. Хитрецът е препрал пачките и ги е налял в друга собственост с изрядна документация.

Реклама

Грънчаров не може и да докаже, че бившият му приятел му дължи огромна сума. „Едва го преживяхме. Изпокарахме се със съпругата ми Светла. Но аз съм си виновен за всичко“, призна ни тогава шлагерният певец. Именно тогава той се разделя за известно време с жена си, която не може да преживее предателството на познатия им, който не е от музикалната общност. „Като че ли тогава се отключи заболяването на моя приятел. Знам, че и Светлето също се разболя от рак, но тя влезе за дълго в ремисия и някак си успя да се пребори. Вината смачка Борето, фактически всичко спечелено от чужбина изведнъж му се стопи в ръцете, без да е виновен. Често с него си говорим за това, утешаваме се взаимно“, разказа за началото на болестта на измамения си колега приживе пред „България Днес“ Борис Гуджунов. Двамата от култовото трио често се чували по телефона, обичали и да се разхождат в топлото време. „С Боян Борислав се познава още от казармата, служиха заедно в Хасково. Той пял с китарката по градинките на полка. Ние с Борислав се познавахме пък от Школата за естрадни певци към БНР. Бяхме в един клас на композитора Ангел Заберски. Оперният колос Христо Бръмбаров ни беше преподавател и ни учеше да изпълняваме арии. В нашия випуск бе и Данчето Христова, Паша Христова“, разказа ни приживе Борис Гуджунов за приятелството си с другите от „Бо-Бо-Бо“. Едни от последните изяви на Борислав Грънчаров бяха, след като дъщеря му Мария Грънчарова спря да пее. Според него този факт се дължал в някаква степен и на чалгата, която Слави Трифонов и компания създали по това време. „Дъщеря ми беше тръгнала с голям старт напред. Тя почне да пее на 15. Двете с Милена Славова бяха много известни по това време. Но като дойде демокрацията, Трифонов я караше да почне да пее по кръчмите, по клубовете, където ходеха все по-озверели хора, борчески групировки, които й хвърляха стотинки за подигравка. Това не беше за нея и така я спряхме. Загуби стойност хубавата музика, не е нормално това, което чуваме в момента – чалга, кич, някакви уж рап изпълнители, глупости“, обясни ни защо дъщеря му Мария се е разделила с компанията на Дългия, в която преди това записала едни от големите си хитове Грънчарова. За най-голямото щастие в живота си изпълнителят на „Елеонора“ смята внука си – 15-годишния Венцислав, който набира успехи като тенисист. „Виждам как един нов живот се върти около мен и той ми дава стимул да се стегна, да бъда по-здрав, по-можещ. Той ми дава силата“, казва Грънчаров месец преди да му поставят последния стент на сърцето в кардиологичната болница. До последно певецът давал надежда на дъщеря си, че ще се оправи. “Ще вляза в ремисия, Мария. И друг път ми се е случвало това, ще го преживеем“, обяснявал Грънчаров на щерка си. Редакцията на „България Днес“ изказва съболезнования на семейството!


Енциклопедията мълчи за него
Името на Борислав Грънчаров не фигурира в единствената българска енциклопедия „АБВ на поп музиката“, издадена през 1988 г. Създадена в особени времена, от нея са отстранени политически невъзвращенци в музиката като Милчо Левиев, Мария Мицева, Камелия Тодорова, Мариана и Тодор Трайчеви. През този период Грънчаров не изменя на родината си, а просто е икономически емигрант в Европа.

Дъщеря му се разведе,
върна се на сцената

Само преди месец дъщерята на Борислав Грънчаров – Мария, се върна на сцената с нови проекти. "Да, разделих се със съпруга си Венци и смятам, че ми е време отново да започна да пея", сподели популярната от едно време певица. Силата да направи промяната в живота си, разбира се, дошла от баща й.


"Когато нещо не ти харесва, се опитай да го промениш. Ако не можеш, опитай да привикнеш към него. Иначе няма да си щастлива", съветвал дъщеря си Борислав Грънчаров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама