Ути Бъчваров разкри тайната на киселото зеле
Правя го винаги с морска сол, разтварям я предварително във вода, не я слагам директно в бидона
Киселото зеле винаги с морска сол прави Ути Бъчваров. Другата тайна на добрия продукт е тя да се разтваря във вода предварително.
Тънкостите на най-актуалния есенен запас в мазето наред с домашните вино, ракия и компоти сподели пред "България Днес" топкулинарят. И посъветва майсторите на домашните еликсири да слагат морска сол на вкус, както прави и самият той.
"Обичам да ми е солено, но не и да ми горчи. Така приготвям и туршиите. Препоръчвам морската сол, а войни за сол са се водили в древния свят, защото е била безценен продукт", посочва още Бъчваров.
Ути съветва приготвянето на традиционния продукт да става със средно големи зелки, като се избягват твърде големите и прекалено малките.
"С остър нож да се процепи кочанът, за да може сокът да отиде във вътрешността на зелето. В процеса на ферментация участват царевичният кочан - внимавайте да не се прегазира сокът от него, червено зеле, червено цвекло, ябълка. И не забравяйте, че сега са топли дни, а това не е добре за целия процес", напомни актьорът и телевизионен водещ.
И добавя: "Преди всяка каца си имаше канелка с голям отвор, която се отваряше със скърцане и така се източваше сокът за претакане. Когато се появиха бидоните, бях много доволен и използвах технология с духане в маркуч в бидона, за да има циркулация от по-долните към по-горните слоеве, но си трябва претакане".
Кисело зеле и свинско е eдна от най-любимите есенно-зимни комбинации за кулинарния гуру.
"Няма значение дали ще я съчетаете с червено вино, ракия или газирана вода - класиката си е класика", категоричен е Ути.
За целта са необходими 2 кг месо, 4 кг кисело зеле, 3 супени лъжици свинска мас, 1-2 сухи червени чушки, 200 г пушено рагу, както и червен пипер/черен пипер/лют пипер на вкус.
Месото се нарязва на кубчета. В тенджера се разтопява свинската мас и се добавя месото да се запържи.
В това време се нарязва зелето на едро. Добавя се при месото и се оставя на тих огън да къкри.
Добавят се сухите чушки, червеният пипер, черният пипер, пушеното рагу и по желание малко лют пипер. Оставя се варивото да къкри около 3 часа, или до готовност.
Сервира се с червено вино в приятна компания от любими хора.