Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/2151682 www.bgdnes.bg

Хванаха брутален наркобос в Мексико

Един от най-могъщите и брутални наркобосове падна в лапите на властите в Мексико - шефът на картела "Сетас" Мигел Анхел Тревиньо.

40-годишният бивш елитен командос е задържан след автогонка на междуградски път край Нуево Ларедо, в близост до границата със САЩ. Според официални съобщения на мексиканското правителство Тревиньо е арестуван от военноморски части, извършващи операция в североизточните райони. Именно там се заражда "Сетас", смятана за най-кръвожадната престъпна групировка в латиноамериканската страна.

Реклама

Тревиньо се е движел с пикап заедно с със свой охранител и още един мъж, вероятно финансовия спец на картела. При акцията не е произведен нито един изстрел. В автомобила са намерени 8 автоматични оръжия и близо 500 патрона за тях, както и 2 млн. долара кеш.

Тревиньо е родом от Нуево Ларедо, а начело на "Сетас" застава едва преди 10 месеца. Картелът възниква през 1999 г. от дезертьори от армейска спецчаст, тренирани за борба с безредици и залавяне на дрога. Първоначално те работят за Картела на Залива, но после решават сами да контролират наркотрафика и с особена жестокост разчистват конкурентите си. Хората от "Сетас" се отличават с изключителна дисциплина, крайна бруталност и доста добри познания в тайните дела.

От лятото на 2012 г. синдикатът се разцепва на две групи, които повеждат кървава братоубийствена война. Едната фракция се ръководи от Ериберто Ласкано, наричан "Ел Ласка", но известен и с кодовото си наименование Z-3. Бившият елитен войник бе убит през октомври в престрелка с мексиканската армия.

Другата фракция остана на подчинение на Тревиньо, чийто секретно название е Z-40. В последните 2 години "Сетас" претърпя множество поражения, свързани с ликвидиране или арест на ръководни фигури. Това според експертите само засилва позициите на основния му конкурент - картела "Синалоа", контролиращ най-вече районите по крайбрежието на Тихия океан.

За главата на Тревиньо САЩ дават 5 млн. долара, на в мексиканския списък на най-издирваните той стоеше на 2-ро място, непосредствено след Хоакин Гусман (Ел Чапо), лидер на "Синалоа".

Реклама
Реклама
Реклама